https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-slovensku-po-zavedeni-zaloh-stoupl-podil-vysbiranych-napojovych-obalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Slovensku po zavedení záloh stoupl podíl vysbíraných nápojových obalů

7.11.2023 17:30 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Slovensku se od loňského spuštění systému zálohování nápojových obalů zvýšil podíl vysbíraných plastových lahví a plechovek. Vyplývá to z údajů správce zálohového systému. Zahájení nového způsobu vracení obalů místy provázely problémy s přeplněnými automaty, sběrných míst postupně přibylo.
 

Záloha 15 eurocentů (zhruba 3,60 Kč) se na Slovensku vztahuje na plastové a kovové nápojové obaly s objemem od 0,1 do tří litrů. Výjimku ze zálohování mají kromě jiných lahve na mléko a lihoviny. Cílem systému je do roku 2025 zvýšit podíl vysbíraných nápojových obalů na 90 z původních 60 procent.

Loni se prostřednictvím zálohového systému podařilo na Slovensku vysbírat zhruba sedm z deseti nápojových zálohovaných obalů uvedených na trh a v prvním letošním pololetí míra návratnosti dosáhla až 88 procent. Většinu z vracených obalů tvořily plastové lahve.

Po spuštění zálohového systému na Slovensku byly problémy s nefungujícími nebo přeplněnými automaty na vracení lahví a plechovek. Síť původně zhruba 2000 odběrných míst se postupně rozšířila a na konci letošního června bylo možné plastové lahve a plechovky vrátit na více než 3100 místech. Jde hlavně o automaty, které stejně jako stroje na skleněné vratné lahve vydají spotřebiteli stvrzenku. Letos zase správce systému upozornil na pokusy o podvody hlavně ze strany spotřebitelů, kteří se snažili na vracení nápojových obalů neoprávněně obohatit.

Před zavedením systému zálohování nápojových obalů mohli Slováci například plastové lahve třídit do zvláštních nádob na odpad.

Správcem zálohového systému na Slovensku je nezisková organizace, která získala pověření od ministerstva životního prostředí. Založily ji čtyři subjekty, které zastupují výrobce nealkoholických nápojů a minerálních vod, dále piva, jakož i firmy z velkoobchodu a maloobchodu. Zatím není známo, zda nová slovenská vláda systém zálohování změní. Nynější ministr životního prostředí Tomáš Taraba ještě jako opoziční politik neúspěšně navrhoval například zestátnění zálohového systému.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist