https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-stromy-a-lesni-skolky-ponicene-jarnimi-mrazy-poskytne-mze-40-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na stromy a lesní školky poničené jarními mrazy poskytne MZe 40 milionů korun

21.9.2024 00:13 (ČTK)
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist
Lesníci a pěstitelé, kterým jarní mrazy poničily stromy v ovocných a lesních školkách, obdrží od ministerstva zemědělství (MZe) jako kompenzaci podporu v celkové výši zhruba 40 milionů korun. Peníze půjdou ze státního rozpočtu. Žádat o podporu bude možné letos od 2. do 15. prosince. Peníze pěstitelé dostanou, pokud jim mrazy na ovocných porostech a lesních školkách způsobily škody ve výši alespoň 50 procent. Ministerstvo zároveň zvýhodní pěstitele se sjednaným pojištěním, ostatním podporu zkrátí o polovinu.
 
"Českou republiku zasáhly letos v dubnu silné mrazy, které měly katastrofální dopady jak na tuzemskou produkci ovoce a ekonomickou situaci našich ovocnářů, tak i na porosty v ovocných a lesních školkách. Sektor ovocného a lesního školkařství prochází v současné době krizí a není v dobré kondici, proto je žádoucí tento důležitý sektor zemědělské produkce podpořit," uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

O podporu může žádat zemědělský podnikatel, který vyrábí a prodává rozmnožovací materiál ovocných dřevin, nebo provozuje lesní školkařskou činnost. Dotace má pokrýt škody na rozmnožovacím materiálu ovocných dřevin v ovocných školkách a produkci sadebního materiálu dřevin v lesních školkách.

Už dříve rozhodla vláda na základě žádosti MZe o odškodném pro ovocnáře, jejichž úrodu poničily dubnové mrazy. Podpora pro ovocnáře tvoří 15 milionů eur, tedy zhruba 378 milionů korun, od Evropské komise a přibližně 100 milionů korun z rozpočtu ČR. Škody z mrazů ovocnáři odhadli na 1,3 miliardy korun.

Mimořádná finanční podpora pomůže podle ministerstva alespoň částečně kompenzovat škody. Podporu bude poskytovat Státní zemědělský intervenční fond, žádosti o kompenzace lze podávat elektronicky prostřednictvím Portálu farmáře SZIF. Peníze by měly pěstitelé obdržet v prvním čtvrtletí příštího roku.

Letošní jarní mrazy způsobily pokles úrody v porovnání s pětiletým průměrem o 77 procent na 31.430 tun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist