https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-sumave-se-zacala-projednavat-eia-muze-zpristupnit-uzemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Šumavě se začala projednávat EIA, může zpřístupnit území

20.4.2018 00:10 | PLZEŇ (ČTK)
EIA se na Šumavě zpracovávala pro 34 záměrů s ohledem na jádrová území chráněného tetřeva hlušce. Podle ředitele NP Šumavy je hlavní prioritou zpřístupnit hraniční přechod Modrý sloup cestou Luzenským údolím. Jediná zákonná cesta, jak přechod otevřít, byla podle něj EIA. Ukázalo se ale, že otevření přechodu by mělo na prostředí významně negativní vliv. / Ilustrační foto NP Šumavy
EIA se na Šumavě zpracovávala pro 34 záměrů s ohledem na jádrová území chráněného tetřeva hlušce. Podle ředitele NP Šumavy je hlavní prioritou zpřístupnit hraniční přechod Modrý sloup cestou Luzenským údolím. Jediná zákonná cesta, jak přechod otevřít, byla podle něj EIA. Ukázalo se ale, že otevření přechodu by mělo na prostředí významně negativní vliv. / Ilustrační foto NP Šumavy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava
V Národním parku (NP) Šumava začíná veřejné projednávání procesu EIA, posuzuje se v něm, jaký vliv na životní prostředí by mělo zpřístupnění chráněných jádrových území, jde o 34 záměrů. Zhruba 13 projektů by nemělo mít větší vliv na životní prostředí, a na Šumavě by tak mohly být otevřeny nové stezky pro turisty, vyhlídky a rozhledny. Naopak u ostatních záměrů je vliv tak velký, že je nebude nyní možné uskutečnit. Týká se to například dlouhodobě diskutovaného zpřístupnění přechodu Modrý sloup, řekl ve středu mluvčí parku Jan Dvořák.
 

EIA se na Šumavě zpracovávala pro 34 záměrů s ohledem na jádrová území chráněného tetřeva hlušce. "Už na začátku celého procesu jsem říkal, že naší hlavní prioritou je zpřístupnit hraniční přechod Modrý sloup cestou Luzenským údolím. Všichni moji předchůdci, kteří se o to pokusili, narazili na nutnost posouzení vlivů na ucelenost populace tetřeva hlušce, který v tomto území žije," konstatoval ředitel parku Pavel Hubený. Jediná zákonná cesta, jak přechod otevřít, byla podle něj EIA.

Ukázalo se ale, že otevření přechodu by mělo na prostředí významně negativní vliv. Podle zpracovatelů dokumentace však existuje způsob, jak Modrý sloup zpřístupnit, a to kompenzačními opatřeními. "Tato opatření nemusejí být jen ve formě uzavření jiné části území, jak si někteří myslí. Mohou to být třeba úpravy managementu, řekl Hubený. Jednou z úprav je například nedávno ustavené území bez lovu. "V každém případě garantuji, že nebudeme rušit či uzavírat jakékoli dnes vyznačené turistické stezky, cyklotrasy nebo lyžařské trasy," zdůraznil ředitel parku.

Na rozdíl od problematického Modrého sloupu naopak zpracovaná EIA nevidí problém v dalších záměrech. Mohly by tak být například vybudovány rozhledny na Modravské hoře a na Můstku, propojeny cyklistické trasy mezi Filipovou Hutí, Kvildou a Horskou Kvildou. Podle odborných hodnotitelů by mohla vzniknout nová křížová cesta ke Stožecké kapli, cyklostezka mezi Hradlovým mostem a Modravou, řada vyhlídek nebo obnova plavební nádrže Rosenauerova.

Proces EIA není v zpřístupňování území s dominantním výskytem tetřeva hlušce definitivní. Pode Dvořáka bude v budoucnu možné znovu posoudit záměry, které byly nyní vyhodnoceny s významně negativním vlivem.

Projednávání zpřístupnění jádrového území NP Šumava se může účastnit každý jednotlivec, spolek nebo instituce. V nejbližších dnech začne plynout třicetidenní lhůta pro písemná vyjádření. Ministerstvo životního prostředí bude v závěru procesu EIA vyhodnocovat všechny připomínky. Pak vydá závazné stanovisko EIA, které bude podkladem pro povolovací řízení.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist