https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-svedskych-letistich-loni-ubylo-dva-miliony-pasazeru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na švédských letištích loni ubylo dva miliony pasažérů

22.1.2020 00:17 (ČTK)
Švédská letiště loni odbavila o čtyři procenta méně lidí, což znamená o dva miliony cestujících méně než v roce 2018. / Ilustrační foto
Švédská letiště loni odbavila o čtyři procenta méně lidí, což znamená o dva miliony cestujících méně než v roce 2018. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Švédská letiště loni odbavila o čtyři procenta méně lidí, což znamená o dva miliony cestujících méně než v roce 2018. Pasažérů ubylo hlavně na vnitrostnátních linkách. Informovala o tom státní společnost Swedavia, která letiště spravuje. Po omezení cestování letadlem volá hnutí švédského původu "flygskam", jež by se dalo přeložit jako "stud z létání". Loni hnutí získalo proslulost a letecký průmysl začal úzce sledovat trendy v zemích jako Švédsko a Německo, kde má kampaň výraznější dopad.
 

"Pozorujeme souběh několika příčin, jako je daň z letecké dopravy ve Švédsku, slabá švédská koruna či umírnění obav o vývoj hospodářství, ale také debata o změnách klimatu," uvedl mluvčí společnosti Swedavia Robert Pletzin. Dodal, že úbytku cestujících předcházel jejich rekordní počet v roce 2018 a výrazný nárůst v předcházejících letech.

Loni desítka švédských letišť odbavila 40 milionů cestujících, což bylo o dva miliony méně než předchozí rok. Na vnitrostátních letech meziročně ubylo devět procent pasažérů, jejich počet klesl už druhý rok za sebou.

Podobný trend lze sledovat i v Německu, kde průmyslová skupina ADV letos očekává o 2,9 procenta méně vzletů a přistání.

Hnutí "studu z létání" vzniklo v roce 2017, kdy švédský zpěvák Staffan Lindberg oznámil, že se už letadly přepravovat nebude, a rozšířilo se vlivem celosvětové debaty o globálním oteplování. Švédská aktivistka Greta Thunbergová loni přeplula na jachtě Atlantik právě proto, aby se vyhnula cestě letadlem.

Swedavia se o hnutí ve svém prohlášení nezmínila, uvedla však, že všechna její letiště budou mít v letošním roce nulovou uhlíkovou stopu.

Investiční společnosti Exane BNP Paribas v listopadu konstatovala, že evropské aerolinky jsou pod zvýšeným tlakem, protože někteří zákazníci se ohlížejí po jiných způsobech dopravy.

Vliv hnutí vzbudil i reakci leteckého průmyslu. Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) v listopadu oznámilo, že spouští kampaň, která má očistit negativní povědomí o letectví a propagovat snahy tohoto odvětví o omezení emisí uhlíku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist