https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-trebicsku-pripomina-nova-alej-ceskoslovenske-valecne-parasutisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Třebíčsku připomíná nová alej československé válečné parašutisty

28.10.2023 00:37 | VLADISLAV (ČTK)
První stromy jsou věnované bojovníkům pocházejícím z regionu. Další budou přibývat v následujícím roce. Ilustrační foto
První stromy jsou věnované bojovníkům pocházejícím z regionu. Další budou přibývat v následujícím roce. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nová alej ve Střížově u Vladislavi na Třebíčsku připomíná československé válečné parašutisty. U polní cesty lidé vysázeli devět lip, u každé je jméno jednoho z mužů, kteří byli za druhé světové války vyslaní z Británie plnit zadané úkoly na území okupované vlasti. První stromy jsou věnované bojovníkům pocházejícím z regionu. Další budou přibývat v následujícím roce, řekl ČTK Tomáš Sláma ze spolku Veterans - Váleční veteráni České republiky, který se postaral o vznik aleje.
 

Spolek Veterans sdružuje současné a bývalé vojáky, účastníky zahraničních vojenských misí. "Máme spoustu různých aktivit a jedna z nich je připomínání těchto historických událostí, protože si myslíme, že to je důležitá věc a leckterého z nás to inspirovalo k tomu, abychom uvažovali o nějaké vojenské kariéře," řekl Sláma. Alej bude ve výsledku tvořit 75 stromů. "Chceme, aby tady byly stromy za všechny parašutisty, kteří byli operačně nasazení," uvedl.

Mnozí parašutisté během bojů padli. "A těm, co měli štěstí a útrapy války přežili, se poté 'odvděčil' nový komunistický režim," řekl Sláma v úvodu slavnosti. Alej je věnovaná památce Jaroslava Krátkého (1911 až 1945), rodáka ze Střížova. Byl zajatý při odbojové činnosti na Slovensku, popravený byl pravděpodobně na začátku roku 1945.

Alej vzniká u cesty ze Střížova směrem k městysu Vladislav. Sázení se zúčastnili také příbuzní většiny bojovníků, jimž jsou věnované první lípy. Kromě Jaroslava Krátkého jde o Jana Kubiše, rodáka z Dolních Vilémovic, Adolfa Opálku a Františka Pospíšila z Rešic, Jana Bartejse a Leopolda Musila, kteří pocházeli z Třebíče, Josefa Šanderu z Náměště nad Oslavou a Františka Širokého z Kamenice. Lípa připomíná rovněž brigádního generála Františka Moravce. "Který bezesporu mezi svými muži má své místo," řekl Sláma.

Další sázení stromů v aleji bude 6. dubna 2024.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist