https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-trhu-s-elektrinou-vladne-v-cr-zmatek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na trhu s elektřinou vládne v ČR zmatek

5.6.2001 20:57 | PRAHA (ČIA)
Nejméně za půl miliardy korun se letos podle energetiků doveze do České republiky elektrické energie ze zahraničí. V ČR je ale elektrické energie přebytek a zhruba čtvrtina produkce elektrické energie se do zahraničí vyváží. Čeští vývozci totiž vyvážejí svoje přebytky téměř za poloviční cenu, než jakou účtují domácím odběratelům. To v podstatě znamená, že české distributorské společnosti mohou zakupovat v zahraničí českou elektřinu levněji než doma, uvedla dnes ve své hlavní zpravodajské relaci Česká televize.
 

Teoreticky je možné, že ve chvíli, kdy dochází k vývozu elektřiny z ČR je tato elektřina českými distribučními společnostmi zpět vykupována do distribučních sítí v ČR. Jako dobrá by byla situace spatřována tehdy, kdyby zisky plynoucí z těchto obchodů zůstávaly českým firmám. Většinou se to ale neděje a zisk z těchto obchodů plynou do kapes zahraničních obchodníků mimo ČR. Z tohoto stavu se obviňují výrobci i distributoři elektrické energie navzájem.

Tato nepříliš čitelná situace se může podepsat i na chystané privatizace české elektroenergetiky a v tom nejhorším případě dokonce může snížit i výnosy se kterými stát z této privatizace počítá. Stát dodnes kalkuluje s tím, že privatizace elektroenergetiky přinese do státního rozpočtu zisk až 300 miliard korun.

Jasno do obchodu s elektřinou by mělo vnést až uvolnění trhu, které se má rozběhnout v lednu příštího roku. Domácnosti a spotřebitelé elektrické energie mají ale jasno již nyní, protože podle dřívějšího vládního rozhodnutí se regulovaná cena za elektrickou energii zvýší o dalších 10 procent.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist