https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-trutnovsku-vykvetly-stovky-vzacnych-horecku-nahorklych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Trutnovsku vykvetly stovky vzácných hořečků nahořklých

13.9.2016 09:36 | VELKÝ VŘEŠŤOV (ČTK)
Zákonem chráněný hořeček nahořklý je zhruba 30 centimetrů vysoká, mírně rozvětvená bylina se světle fialovými zvonkovitými květy, kterých může být na jedné rostlině i několik desítek
Zákonem chráněný hořeček nahořklý je zhruba 30 centimetrů vysoká, mírně rozvětvená bylina se světle fialovými zvonkovitými květy, kterých může být na jedné rostlině i několik desítek
Na louce u Velkého Vřešťova na Trutnovsku letos vykvetlo na čtyři sta vzácných hořečků nahořklých. Rostlina, která se před sto lety vyskytovala téměř běžně na suchých pastvinách, nyní přežívá v posledních desítkách lokalit, sdělil koordinátor kampaně Místo pro přírodu Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Jan Moravec.
 

Loni byl v této lokalitě výskyt hořečků velmi slabý. Proč jsou ve výskytu hořečků tak velké výkyvy zatím není přesně známé, zřejmě na ně má velký vliv počasí. "Právě proto, že se hořečky chovají poněkud nevyzpytatelně, je potřeba důsledně chránit veškeré jejich dochované lokality a vhodnou péčí o pozemky je udržovat v co nejlepší kondici," uvedl Moravec. Například louky je nutné sekat časně z jara a potom až na konci podzimu po odkvětu hořečků. Potřeba je také narušování drnu pro klíčení semen.

Zákonem chráněný hořeček nahořklý je zhruba 30 centimetrů vysoká, mírně rozvětvená bylina se světle fialovými zvonkovitými květy, kterých může být na jedné rostlině i několik desítek.

Takzvaná Hořečková stráň má rozlohu necelého půl hektaru. Původní vlastníci ji chtěli zalesnit. Díky kampani Místo pro přírodu se ji podařilo v letech 2015 a 2016 ekologům vykoupit. Louka je jednou z nejvýznamnějších lokalit regionu, kromě hořečku zde roste například čistec německý, vemeník dvoulistý či kruštík širolistý. Na louce se vyskytují také teplomilné druhy hmyzu, například cikáda chlumní či ostruháček švestkový. Lokalita je posledním místem výskytu okáče strdivkového v regionu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist