https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-uzemi-chko-broumovsko-zahnizdilo-sedm-paru-sokolu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na území CHKO Broumovsko zahnízdilo sedm párů sokolů

3.4.2017 08:31 | BROUMOV (ČTK)
Sokoly lidé v nedávné minulosti v Evropě téměř vyhubili, hlavní podíl na tom mělo používání pesticidů. Sokol preferuje pro hnízdění dutiny a římsy ve stěnách skal.
Sokoly lidé v nedávné minulosti v Evropě téměř vyhubili, hlavní podíl na tom mělo používání pesticidů. Sokol preferuje pro hnízdění dutiny a římsy ve stěnách skal.
Na území Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko letos zahnízdilo celkem sedm párů kriticky ohroženého sokola stěhovaného. Správci CHKO žádají návštěvníky skal o klid, na dvou místech po dobu hnízdění sokolů pro veřejnost uzavřeli přístup na skalní vyhlídky, informoval v pátek ČTK Petr Kuna z CHKO Broumovsko.
 

"Většina hnízd se letos nachází poblíž skalních vyhlídek. Je proto velmi důležité, aby na nich návštěvníci zachovávali klid. Veřejnost nemá přístup na okrajovou vyhlídku na Kočičích skalách a vyhlídku Skalní divadlo nad Kovářovou roklí. Průchod po okolních stezkách je ale dále možný," uvedl Kuna.

Sedm párů sokolů zahnízdilo ve skalních městech na Broumovsku již loni, úspěšnost hnízdění však nebyla loni příliš velká, mláďata se podařilo vyvést jen na dvou lokalitách. Předloni se nepodařilo mláďata vyvést žádnému z hnízdících párů.

Správa CHKO připravuje v případě vyvedení sokolích mláďat možnost jejich pozorování turisty. "Pokud to podmínky jen trochu umožní, připravíme ve spolupráci s Lesy ČR na vhodných hnízdištích ukázky volně žijících sokolů s pomocí stativového dalekohledu a s odborným výkladem ještě před vylétnutím mláďat z hnízda," dodal Kuna.

Sokoly lidé v nedávné minulosti v Evropě téměř vyhubili, hlavní podíl na tom mělo používání pesticidů. Sokol preferuje pro hnízdění dutiny a římsy ve stěnách skal. Stále častěji si vybírá i městské prostředí s dostatkem potravy a využívá k hnízdění komíny, chladicí elektrárenské věže a kostelní věže.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist