https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vaclavskem-namesti-bude-podzemni-nadrz-a-obnoveno-stromoradi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Václavském náměstí bude podzemní nádrž a obnoveno stromořadí

13.2.2020 00:22 | PRAHA (ČTK)
Pražský magistrát nechá při rekonstrukci Václavského náměstí vybudovat v jeho horní částí podzemní nádrž na dešťovou vodu. Ve spodní části bude obměněno stromořadí a zároveň vysázeny nové stromy.
Pražský magistrát nechá při rekonstrukci Václavského náměstí vybudovat v jeho horní částí podzemní nádrž na dešťovou vodu. Ve spodní části bude obměněno stromořadí a zároveň vysázeny nové stromy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MHMP
Pražský magistrát nechá při rekonstrukci Václavského náměstí vybudovat v jeho horní částí podzemní nádrž na dešťovou vodu. Ve spodní části bude obměněno stromořadí a zároveň vysázeny nové stromy. Vyplývá to z dokumentů, které v pondělí schválili pražští radní. Praha plánuje rekonstruovat celé náměstí. Ve spodní části mají práce začít letos a vyjdou na 326,6 milionu korun, kdy začnou v horní části, zatím není jasné.
 

Nádrž v horní části má mít dvě části. První bude sloužit pro zachycení dešťové vody z povrchu náměstí a střech domů. Vodu město využije k závlaze zeleně na náměstí. Druhá část nádrže, takzvaně akumulačně-retenční, by při dešti snižovala přetížení stokové sítě. To zároveň sníží pravděpodobnost vytopení vestibulu stanice metra A Můstek, což se zejména při přívalových deštích dosud stává.

Projekt na vybudování nádrže udělá dopravní podnik (DPP), a to v rámci projektování tramvajové tratě od Národního muzea do Jindřišské a Vodičkovy ulice.

Pražští radní v pondělí rovněž rozhodli o obnově 45 stromů ve spodní části náměstí. Stromy, které tady nyní rostou, jsou podle dendrologického posudku ve špatném stavu. Postupně tak budou nahrazeny novými stromy. K současnému stromořadí pak v budoucnu přibudou další. Na náměstí by se měly podle dokumentu schváleného radními objevit lípy malolisté.

Oprava se uskuteční na základě projektu od architektonické kanceláře Cigler Marani Architects, který vznikl už v roce 2005. Při rekonstrukci bude celé náměstí předlážděno a rozšíří se prostor pro chodce. Letos začnou úpravy spodní části náměstí od tramvajové trati na Můstek, kde budou vysazeny zmíněné stromy a na náměstí budou moci vjíždět pouze auta s povolením. Přibudou pítka a základna pro umísťování vánočního stromu.

Václavské náměstí je dlouhé 682 metrů a přibližně 60 metrů široké. Původně se jmenovalo Koňský trh a bylo zřízeno dekretem krále Karla IV. V 19. století bylo nejprve přejmenováno na Svatováclavské náměstí a posléze na Václavské.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist