https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vranovskem-zamku-pribyly-vletove-otvory-pro-rorysy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vranovském zámku přibyly vletové otvory pro rorýsy

18.4.2017 06:00 | VRANOV NAD DYJÍ (ČTK)
Rorýs obecný je malý, stěhovavý pták, v Česku je zvláště chráněný jako ohrožený druh. Je velmi citlivý na změny svého životního prostředí. Rorýsi se ale velmi dobře adaptovali na život v lidské společnosti.
Rorýs obecný je malý, stěhovavý pták, v Česku je zvláště chráněný jako ohrožený druh. Je velmi citlivý na změny svého životního prostředí. Rorýsi se ale velmi dobře adaptovali na život v lidské společnosti.
Foto | Klaus Roggel / Wikimedia Commons
V barokním zámku ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku rekonstruují střechy, umožní to zvýšit počet vletových otvorů pro ohrožené rorýsy. ČTK to v neděli řekl zoolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát.
 

Na vranovském zámku hnízdí početná kolonie rorýsů, podle Mačáta je jich asi pětadvacet. "Rorýsi si nestaví hnízda, využívají skulin a štěrbin. Na zámku k hnízdění dosud využívali netěsností mezi střechou a pláštěm," uvedl zoolog.

Při rekonstrukci střechy východního křídla zámku zachování původních několika netěsností nebylo možné. Po domluvě s památkáři a stavební firmou ale vzniklo pod střechou ve zdi sedm nových vletů pro rorýse. Pracuje se i na další části zámku, na Sále předků. "Zde ještě hnízdění rorýsů není dořešené, tvar střechy pravděpodobně není vhodný pro úpravy, aby mohly vzniknout vletové otvory. Ale ještě uvidíme," uvedl Mačát. K rekonstrukci zůstává například jižní křídlo, kde rorýsů pravděpodobně hnízdí nejvíce. I tato část ještě zbývá doladit.

"Jsme ale rádi, že se pro hnízdění rorýsů našlo právě takové řešení v podobě vletových otvorů," uvedl zoolog.

Rorýs obecný je malý, stěhovavý pták, v Česku je zvláště chráněný jako ohrožený druh. Je velmi citlivý na změny svého životního prostředí. Rorýsi se ale velmi dobře adaptovali na život v lidské společnosti. Původní hnízdiště na skalách vyměnili za nejrůznější štěrbiny a skuliny na výškových budovách nebo třeba právě na zámcích.

Vranovský zámek se tyčí na ostrohu nad řekou Dyjí. Jeho součástí je most a také mohutný objekt se Sálem předků. Památku ročně navštíví přibližně 50.000 lidí. Kromě rorýsů na zámku sídlí i kolonie netopýra velkého, netopýra dlouhouchého či vrápence malého.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist