https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vranovskou-prehradu-se-vrati-lodni-doprava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vranovskou přehradu se vrátí lodní doprava

22.4.2001 14:34 | ZNOJMO (ČIA)
Veřejnou lodní dopravu na Vranovské přehradě na Dyji poblíž Znojma umožní po téměř deseti letech změna ochranných pásem vodárenských odběrů pro skupinový vodovod. Tu v rozhodnutí ve prospěch této dopravy zohlednil referát životního prostředí Okresního úřadu ve Znojmě. ČIA o tom informoval mluvčí Povodí Moravy Ivo Savara.
 

Provozovatele veřejné lodní dopravy osobními loděmi o přepravní kapacitě vyšší než 12 osob vybere Povodí Moravy podle slov mluvčího z řad uchazečů, kteří se písemně přihlásí do 15. května a poté ve smyslu zadání vypracují optimální projekt provozu.

Savara připomněl, že Vranovská přehrada byla vybudována v letech 1930 až 1933 jako tehdy největší vodní dílo v Československu. Na délku měří 30 kilometrů, její největší hloubka činí 46 metrů, celková vodní plocha 763 hektarů a pojme přibližně 150 milionů krychlových metrů vody. Lodní doprava na přehradě byla v provozu v letech 1934 až 1992. V poválečných letech k postupně vytvořené flotile osmi lodí patřil i kolesový parník Mír, vyrobený v Německu v roce 1883.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist