https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysadbu-a-zvelebeni-aleji-rozdeli-nadace-partnerstvi-1-7-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na výsadbu a zvelebení alejí rozdělí nadace Partnerství 1,7 milionu

9.9.2022 00:48 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nadace Partnerství rozdělí mezi vybrané obce a neziskové organizace na grantech 1,7 milionu korun na výsadbu alejí a zvelebení jejich okolí. Peníze získalo devět projektů z pěti krajů, informoval za nadaci David Kopecký.
 

Peníze žadatelům poputují z programu Sázíme budoucnost s KB Penzijní společností. Z něj mohou zájemci kromě výsadby stromů financovat také pořízení laviček, informačních a vzdělávacích panelů nebo prvků pro zvěř, jako jsou bidýlka pro dravce nebo budky pro ptáky. Právnické osoby mohly žádat až o 400.000 korun, dorazilo 23 žádostí.

Obnovy se dočká například stará třešňová alej v Čisté ve Středočeském kraji, vznikne ovocný sad u Kohoutova v Královéhradeckém kraji nebo vyroste 200 hrušní na počest J. G. Mendela v Moravskoslezském kraji. Kromě výsadby plánují vítězní žadatelé také zvelebit okolí alejí. Například Křižanovice v Jihomoravském kraji v aleji postaví kamennou zídku pro ještěrky a herní naučnou tabuli o živočiších žijících v polní krajině jižní Moravy.

"Aleje jsou nesmírně důležitým prvkem v krajině. Tvoří přirozenou oporu ekologické stability území, zamezují půdní erozi, zpomalují odtok srážek a v parných dnech krajinu ochlazují svým výparem. Výrazně zvyšují druhovou rozmanitost a umožňují návrat drobných živočichů důležitých pro obnovu okolní zemědělské půdy," uvedl ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist