https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-by-mely-pribyt-dve-prirodni-rezervace-na-trebicsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině by měly přibýt dvě přírodní rezervace Výrova skála a Knížecí seč

31.3.2019 01:20 | JIHLAVA (ČTK)
Na Knížecí seči pravidelně hnízdí dudek chocholatý. Ilustrační snímek.
Na Knížecí seči pravidelně hnízdí dudek chocholatý. Ilustrační snímek.
Na Vysočině by měly přibýt dvě přírodní rezervace Výrova skála a Knížecí seč s celkovou rozlohou přes 33 hektarů. Obě území jsou poblíž Rouchovan na Třebíčsku, vyskytují se tam teplomilné rostliny a živočichové, včetně desítek druhů ptáků. Zřízení rezervací projedná krajská rada ve středu. Při projednávání záměrů s vlastníky pozemků a obcemi proti nim nepadly námitky. Vyplývá to z údajů na webu kraje.
 

Na Vysočině je zatím 200 maloplošných chráněných území, přírodních rezervací z nich je 74. Nejvíc, 116, je přírodních památek, což jsou přírodní útvary s menší rozlohou. Tento měsíc už radní kraje rozhodli o zřízení nové přírodní památky Rybníček u Dolního Dvora na Havlíčkobrodsku.

Přírodní rezervace Výrova skála je navržena s rozlohou 24,16 hektaru. Jde o skalnaté údolí řeky Rokytná, kde jsou i suťové lesy a nivní louky. Žijí tam mimo jiné ještěrky zelené a užovky hladké. Ochránci přírody v lokalitě zaznamenali 61 druhů ptáků. Pravidelně tam hnízdí výr velký, jde i o jedno z nejvýznamnějších hnízdišť ohroženého strakapouda prostředního na Vysočině.

Území rezervace Knížecí seč by mělo zabírat 9,2 hektaru, je to svah se světlými lesy a lesostepí nad Novým mlýnem u Tavíkovic. Rostou na něm i vzácné orchideje jazýček jadranský a vstavač nachový. Žije tam řada druhů brouků a motýlů a přes 40 druhů ptáků, pravidelně tam hnízdí silně ohrožený dudek chocholatý, početná je populace ještěrek.

Radní kraje budou příští týden rozhodovat i o rozšíření území přírodní památky Jezdovické rašeliniště na Jihlavsku skoro o hektar na 2,7 hektaru.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist