https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-pribyla-prirodni-pamatka-rybnicek-u-dolniho-dvora
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině přibyla přírodní památka Rybníček u Dolního Dvora

12.3.2019 13:36 | JIHLAVA (ČTK)
Na Vysočině přibyla přírodní památka Rybníček u Dolního Dvora. Na území poblíž Lipnice nad Sázavou na Havlíčkobrodsku podle ochránců přírody žijí všechny tři druhy čolků, které se vyskytují na Českomoravské vrchovině. O vydání nařízení ke zřízení přírodní památky dnes rozhodla krajská rada. Ochranné pásmo památky zabírá 3,5 hektaru.
 

Na Vysočině bylo podle údajů kraje zatím 116 přírodních památek. Jsou to přírodní útvary s menší rozlohou, kde se například vyskytují ohrožené druhy živočichů a rostlin. Maloplošných chráněných území, včetně přírodních rezervací, je v kraji 200. Nově chráněný rybníček pod Lipnicí podle údajů kraje patří státu, pečuje o něj Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Nová přírodní památka leží dva kilometry východně od Lipnice nad Sázavou. Její základ tvoří mělký rybníček na přítoku Křivoláčského potoka. Početná tam je podle ochránců přírody zejména populace čolka velkého, který měří kolem 15 centimetrů. Vyskytují se tam i další dva druhy čolků, čolek horský a čolek obecný, z žab například skokan krátkonohý. Ochranné pásmo by mělo území chránit před splachy z okolních zemědělských pozemků.

Kraj Vysočina vloni vydal na péči o zvláště chráněná území ve své správě 6,5 milionu korun. Peníze použil například na zajištění pravidelného kosení a odstraňování náletů. Asi čtvrtinu zvláště chráněných maloplošných území v kraji spravují správy CHKO. Na Vysočině leží podstatné části dvou chráněných krajinných oblastí, a to CHKO Žďárské vrchy a CHKO Železné hory.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist