https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-zije-nejmene-jelenu-v-cr-vic-je-zajicu-a-kachen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině žije nejméně jelenů v ČR, víc je zajíců a kachen

9.10.2016 11:42 | JIHLAVA (ČTK)
Jelení zvěře na Žďársku podle Sedláře ubylo poté, kdy byly počátkem 90. let minulého století rozděleny velké honitby na menší. Tím se zvýšil i odstřel
Jelení zvěře na Žďársku podle Sedláře ubylo poté, kdy byly počátkem 90. let minulého století rozděleny velké honitby na menší. Tím se zvýšil i odstřel
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V lesích Vysočiny žije nejméně jelení zvěře v Česku, letos zjara myslivci napočítali jen 426 kusů. Naopak počty zajíců a kachen byly na Vysočině v porovnání s ostatními kraji třetí nejvyšší a srnčí zvěře měla Vysočina čtvrtý nejvyšší počet. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila jihlavská správa Českého statistického úřadu. Odstřel stoupá hlavně u rychle se množící černé zvěře, v posledním desetiletí se počty ulovených divokých prasat více než zdvojnásobily.
 

Podle jednatele okresního mysliveckého spolku ve Žďáru nad Sázavou Oldřicha Sedláře působí problémy hlavně divoká prasata. "Ne že by byla extra přemnožená. Ale začala se tady pěstovat intenzivně kukuřice, do níž se stáhnou z lesů a dělají škody," uvedl. Podle statistiky bylo zjara na Vysočině zaznamenáno 3200 kusů černé zvěře, vyšší počty mělo sedm krajů. Myslivci na Vysočině vloni odstřelili 12 200 divočáků, zatímco v roce 2005 jich ulovili 5600.

Redukci černé zvěře podporuje kraj, od něhož dostali myslivci na Vysočině v minulých třech letech v součtu součtu skoro milion korun. Prokázali za to odstřelení více než 2900 selat.

Jelení zvěře na Žďársku podle Sedláře ubylo poté, kdy byly počátkem 90. let minulého století rozděleny velké honitby na menší. Tím se zvýšil i odstřel. Zatímco na Vysočině byly zjara jelení zvěře jen stovky, v Jihočeském a Plzeňském kraji počty převyšovaly 3000.

Další druhy zvěře na Vysočině doplácejí na techniku. "Zemědělská mechanizace zlikviduje velkou část přírůstků srnčí zvěře," uvedl Sedlář. Podle nálezů myslivců kvůli tomu ve žďárském okrese ročně zahyne kolem 700 srnčat a dalších asi 600 kusů srnčí zvěře je sraženo na silnicích. Srnčí zvěře bylo zjara na Vysočině napočítáno zhruba 28 300 kusů. Dlouhodobě podle Sedláře v krajině ubývá drobné zvěře, i zajíců. Podle statistiky bylo letos v březnu na území celého kraje zajíců necelých 24 000.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist