https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vystave-masozravek-v-olomouci-ma-svetovou-premieru-lackovka-stydliva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na výstavě masožravek v Olomouci má světovou premiéru láčkovka stydlivá

4.6.2023 01:30 | OLOMOUC (ČTK)
Mnohé masožravé rostliny rostou běžným přízemním způsobem života, jiné ve vrstvách mechu v korunách stromů. Mnoho druhů vegetuje pod vodou a některé mají své pasti uložené v zemi. Všechny pasti jsou určené k lapání hmyzu, ale mohou v nich skončit i drobní obratlovci.
Mnohé masožravé rostliny rostou běžným přízemním způsobem života, jiné ve vrstvách mechu v korunách stromů. Mnoho druhů vegetuje pod vodou a některé mají své pasti uložené v zemi. Všechny pasti jsou určené k lapání hmyzu, ale mohou v nich skončit i drobní obratlovci.
Foto | NoverKelana / Wikimedia Commons
Světovou premiéru má na výstavě masožravých rostlin Živé pasti v Olomouci láčkovka stydlivá, kterou v pralesích na Borneu objevili vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Tento nový druh masožravé rostliny nebyl dosud nikde veřejně prezentován. "Vystavená rostlina je jedním z pouhých dvou exemplářů, které mají nyní naši vědci mimo pralesy Bornea k dispozici," sdělila ČTK ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková. Láčkovka stydlivá je ve sbírkových sklenících Výstaviště Flora Olomouc k vidění do dneška, 4. června, kdy výstava Živé pasti skončí.
 

Domovinou láčkovky stydlivé jsou těžce přístupné pralesy Bornea. V loňském roce ji vědecky popsali odborníci z Přírodovědecké fakulty UP Ľuboš Majeský a Martin Dančák. Vědci z olomoucké přírodovědecké fakulty ji navíc i objevili, když v roce 2012 vedli mezinárodní tým odborníků při expedici na Borneu. Podzemní pasti láčkovky stydlivé měří až 11 centimetrů, loví do nich především mravence, roztoče anebo brouky.

Ve sbírkových sklenících vystavenou láčkovku stydlivou chrání vitrína a vzácná masožravka je pod nepřetržitým dohledem pracovníků Výstaviště Flora. "Je to botanický unikát celosvětového formátu. Ve světě a především v Americe její objev údajně vzbudil mezi odborníky velkou pozornost. Svému odhalení dlouho unikala nejspíše nejen díky tomu, že žije v těžce přístupných lokalitách, ale i tím, že jako jediná láčkovka tvoří nečekaně své pasti i pod zemí," uvedl vedoucí sbírkových skleníků na Výstavišti Flora Olomouc Pavel Souček.

Na výstavě Živé pasti jsou k vidění také vzácné masožravé rostliny z venezuelských stolových hor či mucholapka podivná, která kořist polapí v desetinách vteřiny. Výstava Živé pasti je prodejní a návštěvníci ve sbírkových sklenících kromě samotných masožravých rostlin získají i cenné rady pro jejich pěstování.

Mnohé masožravé rostliny rostou běžným přízemním způsobem života, jiné ve vrstvách mechu v korunách stromů. Mnoho druhů vegetuje pod vodou a některé mají své pasti uložené v zemi. Všechny pasti jsou určené k lapání hmyzu, ale mohou v nich skončit i drobní obratlovci. V Česku roste 13 původních druhů masožravých rostlin a dva kříženci, některé dokážou pozřít i drobné mušky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist