https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-zalesneni-letos-padne-pres-100-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na zalesnění letos padne přes 100 milionů korun

20.11.2001 10:01 | PRAHA (ČIA)
Celkem 1874 žádostí, z nichž bylo 1826 schváleno, podali letos zemědělci v souladu s Nařízením vlády o mimoprodukčních funkcích zemědělství v rámci dotačního titulu zalesňování. Jak přitom dnes ČIA informoval tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář, mají oprávnění žadatelé letos nárok na 101,738 milionu korun.
 

"Z těchto prostředků bude zalesněno více jak 1100 hektarů bývalé zemědělské půdy a dále budou provedeny práce související s ochranou těchto porostů až do pěti let jejich věku. Žadatel dostane sazbový příspěvek po ukončení prací a při dodržení všech podmínek," uvedl Kolář. Konkrétně se podle Koláře jedná se o následující činnosti a příspěvky: první zalesnění (příspěvek 7 až 8 korun na sazenici), opakované zalesnění (5 až 7 korun na sazenici), ochrana mladých lesních porostů proti zvěři (dva tisíce korun na hektar), buření (porostu rostoucímu jako lesní plevel, čtyři tisíce korun na hektar) a oplocení kultur (60 tisíc korun na hektar).

V průběhu roku 2000 bylo podle Kováře zalesněno celkem 908 hektarů zemědělských půd. Na zalesnění a související práce byly vynaloženy finanční prostředky ve výši 76,738 milionu korun vyplacených na základě 1487 oprávněných žádostí.

Vládní program umožňující zalesnění dlouhodobě nevyužívaných zemědělských pozemků byl přijat v roce 1995, od jeho vyhlášení se na tento účel vynaložilo celkem 243 milionů korun.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist