https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-zapade-kanady-se-kvuli-lesnim-pozarum-evakuovaly-tisice-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na západě Kanady se kvůli lesním požárům evakuovaly tisíce lidí

12.5.2024 20:15 | OTTAWA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tisíce lidí se kvůli šířícím se lesním požárům na západě Kanady musely evakuovat v provinciích Alberta a Britská Kolumbie, informuje web stanice BBC. Kanadská vláda varovala, že letošní klimatické podmínky patrně přinesou zvýšené riziko požárů. Už loni požáry v Kanadě pohltily na 15 milionů hektarů vegetace.
 
V Britské Kolumbii se od pátku z obce Northern Rockies šíří požár, který dostal název Parker Lake. Podle starosty dotyčné obce Roba Frasera začalo hořet, když vítr povalil strom na elektrické vedení.

"Než se k němu první hasiči dostali, vítr jej rozšířil tak, že jej nebyli schopni uhasit s vybavením, které měli na místě," popsal starosta. Parker Lake se v sobotu kvůli suchým podmínkám rozrostl na osm čtverečních kilometrů a na jeho hašení se kromě řady pozemních jednotek podílelo i devět helikoptér.

V sousední provincii Alberta je kvůli jinému požáru připravených k evakuaci asi 68 000 lidí z města Fort McMurray, jelikož nekontrolovatelný oheň se šíří asi 25 kilometrů jihozápadně od města.

Pro části Britské Kolumbie, Alberty i provincie Saskatchewan byly k dnešnímu ránu středoevropského času platná varování vládního úřadu Environment Canada před zhoršenou kvalitou ovzduší kvůli kouři z lesních požárů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist