https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-zlepseni-ovzdusi-v-cesku-pujde-z-eu-dalsich-870-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na zlepšení ovzduší v Česku půjde z EU dalších 870 milionů korun

30.3.2017 05:30 | PRAHA (ČTK)
V Operačním programu Životní prostředí je na léta 2014 až 2020 téměř 2,637 miliardy eur (71,3 miliardy Kč). Peníze jsou určeny vedle zlepšování ovzduší a vod ke snižování rizika povodní, práci s odpady, ochranu přírody a krajiny a energetické úspory. / ilustrační foto
V Operačním programu Životní prostředí je na léta 2014 až 2020 téměř 2,637 miliardy eur (71,3 miliardy Kč). Peníze jsou určeny vedle zlepšování ovzduší a vod ke snižování rizika povodní, práci s odpady, ochranu přírody a krajiny a energetické úspory. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na zlepšení ovzduší v Česku půjde od Evropské unie dalších víc než 870 milionů korun. Dotace schválilo ministerstvo životního prostředí. Obdrží je několik desítek projektů, jejichž celkové náklady činí 1,44 miliardy korun. ČTK to včera sdělilo ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí (SFŽP). Evropské peníze se na zlepšování kvality ovzduší ve městech a obcích přesunuly loni z Operačního programu Doprava, v němž by je Česko pravděpodobně vyčerpat nestihlo.
 

Dotace dostanou projekty přijaté v Operačním programu Životní prostředí v roce 2015, které byly tehdy kvůli nedostatku peněz uloženy do takzvaného zásobníku. O peníze na zlepšení kvality ovzduší se předloni u SFŽP sešlo 240 žádostí o 5,4 miliardy korun unijních dotací. Podpora byla loni schválena 92 projektům zaměřeným na snížení emisí z průmyslu a zemědělství za 2,8 miliardy korun.

Z nově podpořených projektů půjde nejvíc peněz na ekologické úpravy Elektrárny Opatovice, na které je schváleno víc než 384 milionů korun unijních peněz a téměř 315 milionů národního spolufinancování. Téměř 151 milionů korun míří na zachycování emisí při výrobě nátěrových hmot ve firmě Viton z Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Po zhruba 70 milionech korun dostanou na snížení emisí kamenolomy Brant na Rakovnicku a Štileček na Příbramsku.

Dotaci dostane také projekt Třineckých železáren v Moravskoslezském kraji, který sníží prašnost a emise z provozu vysokých pecí. "Vybrány byly takové projekty, které nejlépe splnily hlavní sledované indikátory, zejména snížení emisí tuhých znečišťujících látek," uvedl ředitel SFŽP Petr Valdman. "Díky loňské realokaci finančních prostředků z Operačního programu Doprava do Operačního programu Životní prostředí ve výši dvou miliard korun nyní můžeme podpořit i další projekty," doplnil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Přesun dvou miliard korun mezi operačními programy schválila loni v červenci vláda, posloužit mají také ke zlepšení kvality vod.

V Operačním programu Životní prostředí je na léta 2014 až 2020 téměř 2,637 miliardy eur (71,3 miliardy Kč). Peníze jsou určeny vedle zlepšování ovzduší a vod ke snižování rizika povodní, práci s odpady, ochranu přírody a krajiny a energetické úspory. Výzvy k podávání žádostí o dotace do konce loňska pokryly víc než polovinu připravených peněz, k financování byly schváleny projekty téměř za 19 miliard korun. "V letošním roce je plánováno vyhlášení 40 výzev s celkovou alokací 20 miliard korun," uvedl Brabec.

Na účty příjemců od startu nového operačního programu bylo zatím odesláno 2,3 miliardy korun, do konce letoška by se částka mohla podle Valdmana zvýšit na víc než osm miliard korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist