https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nabidky-na-koupi-cezu-vladu-neuspokojily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nabídky na koupi ČEZu vládu neuspokojily

17.12.2001 16:02 | PRAHA (ČIA)
Ani jeden ze tří zájemců o koupi české elektroenergetiky nepředložil vládě takovou nabídku, která by mohla být akceptována. Kabinet Miloše Zemana proto rozhodl, odložit výběr strategického investora na 7. ledna následujícího roku a k předložení nové nabídky vyzval dva ze tří účastníků - francouzskou Electricité de France (EdF) a italsko-španělské konsorcium Enel/Iberdola. Zároveň byla jako minimální výše požadované ceny stanovena částka 200 miliard korun. Za tuto sumu získá investor společnost ČEZ (včetně přenosové sítě ČEPS) a šest regionálních distributorů.
 

Nabídky britské společnosti International Power (IP) a francouzské EdF neodpovídaly podle Grégra privatizačnímu zadání a obálky s jejich cenami proto vláda vůbec neotevřela. Italsko-španělské konsorcium neuspělo kvůli nabízené ceně, přesahující jen mírně 140 miliard korun. Tuto částku označil ministr průmyslu a obchodu za "velmi nízkou a záměrně podhodnocenou".

"Naše země není žádná banánová republika a nemusí prodávat za jakoukoliv cenu," uvedl na adresu neuspokojivých nabídek premiér Miloš Zeman. Ministr průmyslu a obchodu pak vysvětlil, že IP byla ze soutěže zcela vyřazena proto, že projevila zájem pouze o distribuční společnosti a nikoliv výrobce elektřiny, koncern ČEZ. Naproti tomu EdF požadovala podle něj po vládě pouze dodatečné záruky pro případ havárie na jaderných zařízeních ČEZu a další garance.

Pokud vláda neobdrží do ledna vyhovující nabídku, bude privatizační soutěž ukončena bez vybrání strategického investora. "Není problémem pokud české elektroenergetika nebude v blízké době prodána," upozornil Grégr.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist