https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nad-stromovku-ve-ctvrtek-vyletne-199-zachranenych-netopyru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nad Stromovku ve čtvrtek vylétne 199 zachráněných netopýrů

28.3.2018 03:32 | PRAHA (ČTK)
Pražská záchranná stanice pro volně žijící živočichy od začátku roku do 18. března přijala celkem 302 netopýrů, v roce 2017 to bylo za stejné období 61 jedinců, v roce 2016 dokonce jen 26 a o rok dříve jich přijala 19. Důvodem, proč se jich letos do stanice dostalo tolik, mohou být venkovní teploty. / Ilustrační foto
Pražská záchranná stanice pro volně žijící živočichy od začátku roku do 18. března přijala celkem 302 netopýrů, v roce 2017 to bylo za stejné období 61 jedinců, v roce 2016 dokonce jen 26 a o rok dříve jich přijala 19. Důvodem, proč se jich letos do stanice dostalo tolik, mohou být venkovní teploty. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Nad pražskou Stromovku ve čtvrtek odpoledne vylétne 199 zachráněných netopýrů, kteří si pro chladné měsíce zvolili špatné zimoviště. V cihlovém domě v Libni, kde se usídlili ve větrací šachtě, začala v únoru rekonstrukce jednoho z bytů, která je ze zimního spánku probudila. Další týdny proto strávili v záchranné stanici pro volně žijící živočichy. Informovala o tom mluvčí Lesů hlavního města Petra Fišerová.
 

Při bourání zimující kolonii netopýrů rezavých objevili v šachtě domu obyvatelé rekonstruovaného bytu. Počet netopýrů byl nejprve odhadován na desítky, nakonec jich pracovníci záchranné stanice rozbouranou zdí vyprostili 199. Jeden netopýr měl zlomené křídlo, několik mělo drobné oděrky, většina ale neutrpěla vážnou újmu. V zimě probuzení netopýři bez lidské pomoci uhynou, protože v přírodě nenajdou potravu. V záchranné stanici byli umístěni v chladném a bezpečném prostoru, aby mohli pokračovat v zimním spánku.

Zájemci, kteří se přijdou ve čtvrtek v 17:00 podívat na vypuštění netopýrů zpět do přírody, získají informace o životě a ochraně těchto zvířat a prostřednictvím ultrazvukového detektoru si poslechnou jejich signály. Ve Stromovce žije devět druhů netopýrů, nejčastěji je zde vidět netopýr parkový a netopýr rezavý. V parku mají dostatek potravy i množství úkrytů. Pracovníci Lesů hlavního města zde před třemi lety nainstalovali pět dřevocementových netopýřích budek, které připomínají přirozené skrýše netopýrů. Dvakrát do roka také pořádají večerní exkurze Za pražskými netopýry.

Pražská záchranná stanice pro volně žijící živočichy od začátku roku do 18. března přijala celkem 302 netopýrů, v roce 2017 to bylo za stejné období 61 jedinců, v roce 2016 dokonce jen 26 a o rok dříve jich přijala 19. Důvodem, proč se jich letos do stanice dostalo tolik, mohou být venkovní teploty. Na začátku zimy bylo dlouho teplo, což netopýrům mohlo komplikovat usínání. Teplo poté vystřídaly mrazy, které netopýry probudí, pokud nemají dobře izolovaný úkryt. "Většina netopýrů, kteří se do záchranné stanice zvláště v posledních dnech dostali, byla nesmírně vyhublá a velmi zesláblá," dodala Fišerová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist