https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nad-ustim-nad-orlici-se-obnovi-vyhlidka-s-podobou-paraplete.vznikla-uz-za-prvni-republiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nad Ústím nad Orlicí se obnoví vyhlídka s podobou paraplete. Vznikla už za první republiky

25.12.2022 00:51 | ÚSTÍ NAD ORLICÍ (ČTK)
Janderova vyhlídka na starším fotu.
Janderova vyhlídka na starším fotu.
Nad Kerharticemi, místní části Ústí nad Orlicí, se příští rok obnoví Janderova vyhlídka. Má podobu paraplete a vznikla za první republiky. Orlickoústecká radnice vyjednala investici s Lesy ČR.
 

Vyhlídka vznikla na turisticky oblíbeném místě v roce 1928, vybudoval ji okrašlovací spolek. Pojmenovaná je po předsedovi spolku Jaroslavu Janderovi, který vlastnil textilní továrnu a byl turistickým nadšencem.

Lidé původně navrhli obnovu vyhlídky pro participativní rozpočet, protože původní kryt paraplete je zrezivělý, betonový nástavec poničený a kruhová lavička už tam není. Náklady na obnovu se odhadují na 300 000 korun.

"Označení daného místa s turistickými ukazateli je uhnilé a opřeno o sloup paraplete. Stezka k vyhlídkovému bodu je stěží schůdná, vlastní vyhlídkový bod, polokruhové zábradlí, je též ve špatném stavu," uvedli lidé v návrhu.

Město nemůže vyhlídku obnovit, protože leží na lesním pozemku, který je ve vlastnictví státu. Jednalo proto se zástupci Lesů ČR, které slíbily, že vyhlídkové místo obnoví ze svého rozpočtu v příštím roce.

"Aby byl zachován původní vzhled vyhlídky, ke spolupráci bude přizváno městské muzeum, které poskytne dostupnou fotodokumentaci a podklady k vytvoření textu na informační tabuli, kterou Lesy ČR umístí v blízkosti vyhlídky," uvedla radnice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist