Nadec Charty 77 "> Nadace Charty 77 vyhlašuje Cenu Františka Kriegla - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nadace-charty-77-vyhlasuje-cenu-frantiska-kriegla?fbclid=IwAR0BPWHLPKg4xJZNuSYnPf1_6j8HuBf2x8GzUbVvCceSKqpfollfIuMewSA
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Nadace Charty 77: Nadace Charty 77 vyhlašuje Cenu Františka Kriegla

22. dubna 2006 | Nadace Charty 77
Autor: Nadec Charty 77
Laureátem Ceny Františka Kriegla pro rok 2006 se stal

MUDr Yekta Uzunoglu, kurdský lékař, publicista a podnikatel

„za dlouholetý a neohrožený boj za lidská práva a lidskou důstojnost jak za komunistického režimu (zakončený jeho vyhoštěním z Československa v roce 1979), tak i po listopadu 1989, kdy byl v roce 1994 zatčen a celých 31 měsíců vězněn, a již skoro 12 let se na české polistopadové justicí domáhá spravedlivého procesu a očištění svého jména“.
Cena Františka Kriegla je udělována od roku 1987. Vyhlašována je každoročně 10. dubna, kdy se narodil František Kriegel. Od roku 1990 je cena udělována za občanskou statečnost, projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika. Je udělována jedincům, kteří riskují vlastní postavení, kariéru a často i život, aby prosadili názory a cíle, jež odpovídají humanistickým ideálům, demokracii a lidským právům a jež oni považují za správné. MUDr. František Kriegel byl jedním z nejvýznamnějších politiků pražského jara 1968, a jediný z československých politiků, který po odvlečení do Moskvy odmítl v Kremlu podepsat Moskevský diktát.

Porota Ceny Františka Kriegla:
Jan Dus, Martin Groman, František Janouch, Erazim Kohák, Miloš Rejchrt (předseda poroty), Břetislav Rychlík, Jiřina Šiklová, Jaroslav Veis

Slavnostní předání proběhne již tradičně v Zrcadlové kapli Klementina ve čtvrtek 1. června 2006.
Kontakt: Indira Bornová, Nadace Charty 77, Melantrichova 5, 110 00 Praha 1, tel.: 224 214 452, indira.bornova@bariery.cz nebo František Janouch

Životopis MUDr. Yekty Uzunoglu

· Narodil se 10.05.1953 jako třetí dítě kurdského právníka Ahmeta Uzunoglu.
· Již na střední škole se - podobně jako všichni jeho příbuzní - angažoval v různých hnutích bojujících za základní práva Kurdů v Turecku.
· 1970 po maturitě - příjezd do Paříže.

· 1971 - studium francouzského jazyka na Institut de Touraine.

· Březen 1971 - vojenský puč v Turecku, pro něj i pro jiné - nemožnost převodu devizových prostředků z Turecka za účelem studia.

· 1973 - 1979 studium Fakulty všeobecného lékařství UK v Praze.

· Přátelství s diskriminovanými a pronásledovanými lidmi z řad českých adventistů.

· 1975 - přednášky o "biblické zemi" v různých adventistických modlitebnách na území ČSSR, v součinnosti s Prof. MUDr. Pavlem Martáskem, Dr.Sc.

· 1975 – zúčastnil se hladovky na velvyslanectví Švédského království v Praze, při které kurdští studenti protestovali proti zahraniční politice Husákova vedení, spojené s vydáváním urdských studentů režimu Saddáma Hussaina v Iráku.

· 1976 - založil s pomocí přátel z řad adventistické církve v ČSSR nepovolené kurdské nakladatelství ARARAT, kde vydal několik knih, brožur, plakátů a letáků.

· 1977 - odmítá dávat úplatky československým úředníkům za prodloužení víza, šikanován čs. úřady.

· 1978 - Spoluzakladatel kurdského "Půlměsíc", obdoby Červeného kříže.

· Podzim 1979 – vyhoštěn z ČSSR.

· Příjezd do Paříže. Stipendium pro výzkum na Pasteurově Institutu. Angažovala se pro něj "Asociace France-Kurdistan", jejímiž členy byli - mimo jiné - filozof J.P.Sartre, A.Kastler, L.Schwartz, G.Chaliand, S. de Beauvoir.

· Prosinec 1979 - byl přijat představiteli Mezinárodního Červeného kříže v Ženevě - společně s významným německým právníkem prof. Mönchem - jako předseda delegace Kurdského půlměsíce.

· 1979 - angažmá v organizaci „Lékaři bez hranic“ (v té době byla ve fázi zrodu).

· Březen 1980 - odjezd do Iránu jako lékař organizace "Lékaři bez hranic", spolu s doc.MUDr.Ing. Vladimír Štichem. MUDr.Y.Uzunoglu založil v Iránu několik lazaretů.

· Říjen 1980 - v Iráku jako jeden „Lékařů bez hranic“.

· Listopad 1980 - Turecká vláda mu za jeho angažmá v Iránu a Iráku v rámci činnosti „Lékaři bez hranic“ odebrala cestovní pas. Filmy natočené o působení v Íránu a Iráku odvysílalo v té době 32 televizních stanic na světě.

· Zůstal v SRN jako politický uprchlík.

· 1981 - status politického uprchlíka v SRN, studium německého jazyka

· 1982 - začal pracovat jako lékař v SRN.

· Začátek spolupráce s Amnesty Intenational v SRN, se Společností pro ohrožené národy, přednášky o porušování lidských práv a o vojenské diktatuře v Turecku, o Iránu Ajatolláha Chomejního, o Iráku Saddáma Hussaina; na tato témata publikuj v různých zemích desítky článků.

· 1983 - Spoluzakladatel prvního Kurdského institutu v dějinách Kurdů, a sice „Institut Kurde de Paris“.

· 1983 založil podobný institut (Kurdisches Institut) v SRN, jehož se stal ředitelem. Kurdisches Institut v SRN byl pod patronátem řady významných světových osobností jako: Laurent Schwarz (světoznámý francouzský matematik), Alfred Kastler (Nobelova cena za fyziku), prof.Eduard Leemans (předseda belgického parlamentu a rektor lovaňské university), Heinrich Böll a Günter Grass (Nobelovy ceny za literaturu), Petry Kelly ze Strany zelených a mnoho dalších.

· 1986 - Podílel se na založení kurdské knihovny v New Yorku, zúčastnil se řady seminářů v USA.

· 1986 - zbaven občanství Turecka.

· 1987- projektoval kurdské vysílání rozhlasové stanice RADIO MONTE CARLO, slyšitelnou po celém světě. Tento projekt realizován s pomocí protestantské církve). Kurdština byla v té době v Turecku zakázaným jazykem.

· 1987-1988 přednášky po celé Evropě o Kurdech, o lidských právech, o kulturních právech menšin, o právech Romů, o nutnostech poskytování psychoterapie osobám mučených v diktátorských zemích apod.

· od konce roku 1988 se stává terčem útoků islámských fanatiků z Iránu a Turecka, turecké fašistické strany a zastánců Saddáma Hussaina.

· Koncem 1988 - návrat k medicíně. Založení obchodní společností, od níž očekával možnosti financování svých "nepopulárních" publikací.

· 1989 - první konflikt s podniky zahraničního obchodu ČSSR, při němž ukázal, že některé z nich financovaly teroristické aktivity v západní Evropě i v Turecku.

· 1990 - na žádost jeho přátel z Charty 77 - aktivní účast v boji proti zločincům obchodujícím s utečenci. Ve 4/90 čísle Respektu uveřejnil k tomuto tématu článek.

· Září 1990 - založení pobočky jeho obchodní společnosti (působící v SRN), v ČSFR.

· 1991 - organizoval pravidelně v Paláci kultury v Praze mezinárodní semináře k ekonomickým reformám v ČSFR, (častým přednášejícím byl prof.Václav Klaus). Tyto akce financoval ze svých prostředků.

· 1991 - uveřejnil desítky článků (v tisku ČSFR), týkajících se ochrany a obrany lidských práv na světě.

· 1992 - s jeho výraznou pomocí došlo k podpisu bilaterální smlouvy mezi ČSFR a Tureckou republikou o spolupráci v oblasti boje proti organi-zovanému zločinu.

· 1993 - poprvé po 23 letech směl navštívit rodinu v Turecku

· 1993 – spoluautorství v knize " Ekonomické perspektivy České republiky" (společně s řadou významných ekonomů ČR.).

· 1993 - založil další obchodně-výrobní společnosti, a to jak v ČR, tak i v SRN a v Turecku.

· Srpen 1994 - podpis smlouvy s firmou ŠKODA-Praha. Uzunoglova společnost se podpisem této smlouvy stala výhradním zástupcem ŠKODA-Praha na celém středním východě.

· 13.9.1994 - zadržen příslušníky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

· 12.3.1996- propuštěn z vazební věznice Ruzyně. Strávil tedy 2.5 roku ve vyšetřovací vazbě, posledních půl roku tedy se souhlasem Nejvyššího soudu. V průběhu vazby byla často porušována jeho občanská práva a byl dokonce týrán.

· Podzim 1996 – uděleno občanství SRN jako projev solidarity. NSR doručila dokument o občanství do Ruzyňské vazební věznice.

· Jaro 1997 - propuštěn z vazby Ruzyňské věznici.

· Květen 1997 - návštěva rodiny v Turecku, mezi červnem a říjnem 1997 zákaz vycestování z Turecka.

· V r. 1998 pokračoval v podávání podnětů k trestnímu stíhání proti příslušníkům Policie ČR, pracovníkům Státního zastupitelství a jiným. Byl podpálen jeho dům, opakovaně ničena jeho auta…

· 1998 - 2006 bojuje za spravedlivý proces a zrušení obžaloby.

MUDr.Yekta Uzunoglu je ženatý, má dvě děti.
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist