https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nadace-partnerstvi-rozdelila-milion-projektum-na-sazeni-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nadace Partnerství rozdělila milion projektům na sázení stromů

17.9.2020 11:59 | BRNO (ČTK)
Řada žadatelů se zaměřila na navracení starých krajových odrůd. Například v Mikulově na Břeclavsku dobrovolníci vysadí Povidlovou alej. Ilustrační foto
Řada žadatelů se zaměřila na navracení starých krajových odrůd. Například v Mikulově na Břeclavsku dobrovolníci vysadí Povidlovou alej. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nadace Partnerství rozdělila zhruba 1,1 milionu korun 37 projektům na podzimní sázení stromů po celé ČR. Peníze poputují na zakoupení stromů, odborný dohled nebo následnou péči o dřeviny, uvedl za nadaci David Kopecký. Půjde o stovky vysazených stromů.
 

Peníze pomohou dobrovolníkům z neziskových organizací, škol, farností nebo radnic. Odborná komise nadace letos vybírala ze sedmdesátky návrhů. Mezi vybranými byl například Sad zrození v Turnově na Liberecku. "Veřejně přístupné místo tvoří stromy, které si objednají lidé v očekávání narození dítěte, uzavírají manželství nebo prožívají jinou závažnou životní událost," uvedla Irena Holiday ze spolku ZAzemí, který sázení organizuje.

Projekt budou moci uskutečnit už poněkolikáté i ochránci přírody z Velkých Popovic ze Středočeského kraje. Jejich projekt Stromový doping přispěje podle nadace k ekologické stabilizaci krajiny přírodního parku Velkopopovicko. "Za posledních několik let máme na svědomí již téměř dvě stovky vysazených stromů formou komunitních akcí, včetně založení obecního sadu starých odrůd a remízu. O stromy pečujeme společně s místními," uvedla za popovické ochránce Eva Šrailová.

Řada žadatelů se zaměřila na navracení starých krajových odrůd. Například v Mikulově na Břeclavsku dobrovolníci vysadí Povidlovou alej.

Stovky nových vysazených stromů doplní bezmála 600 000 sazenic, které lidé zaregistrovali na portálu výsadbové výzvy www.sazimebudoucnost.cz. Tento projekt nadace oficiálně začal v polovině loňského září, cílem je vysadit za pět let deset milionů stromů mimo les.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist