https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nadace-pro-zachranu-a-obnovu-jizerskych-hor-se-prejmenovala-na-nadaci-ivana-dejmala-pro-ochranu-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor se přejmenovala na Nadaci Ivana Dejmala pro ochranu přírody

14.3.2017 12:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Karel Mudra / Nadace Ivana Dejmala
Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor změnila svůj název a nově se jmenuje Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody. Odkazuje tak na druhého polistopadového ministra životního prostředí, který stál u jejího vzniku. Ivan Dejmal se zasadil o položení základů systematické péče o životní prostředí v České republice. Nadace se rozhodla své zkušenosti, které získala při obnově a ochraně přírodního a krajinného prostředí Jizerských hor, uplatnit i v dalších místech celé České republiky.
 

Podnětem k založení nadace byl v roce 1993 neutěšený stav Jizerských hor. „Náprava této kritické situace byla naším hlavním posláním a z toho důvodu zněl dřívější název Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. U našeho zrodu stála řada odborníků i ministrů životního prostředí a jedním z nich byl dnes již zesnulý Ivan Dejmal,“ vysvětluje Ondřej Petrovský, ředitel nadace. Ivan Dejmal patřil k nejvýraznějším polistopadovým osobnostem ochrany přírody v ČR, který zásadním způsobem přispěl k vytvoření dlouhodobého konceptu ochrany přírody a krajiny v naší zemi a nadaci podporoval od samého počátku.

Nové logo Nadace Ivana Dejmala.
Nové logo Nadace Ivana Dejmala.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Za posledních více než 20 let se výrazně změnil stav lesní krajiny Jizerských hor a to jak snížením imisní zátěže, tak i obnovou porostů s přírodě bližší druhovou skladbou, na což byly vynaloženy celkově stovky milionů korun. „Stav prostředí se zde sice zlepšil, avšak nekritický optimismus není úplně na místě. Proto Jizerské hory vyžadují nadále naší pozornost a podporu, byť ne v intenzitě uváděné v současném názvu naší nadace, který byl adekvátní stavu místní krajiny koncem 80. a začátkem 90. let minulého století,“ říká předseda správní rady František Pelc. V této souvislosti upravila nadace svou působnost a účel, který však bude i nadále zaměřen na obnovu a ochranu přírodního a krajinného prostředí, a to především v Jizerských horách, přičemž se však nebude vylučovat i podpora výjimečně vhodných projektů ochrany přírody i mimo toto území jinde v ČR, případně v zahraničí.

Ivan Dejmal v roce 2007.
Ivan Dejmal v roce 2007.
Foto | Martin Mach / Ekolist

Nadace doposud podpořila stovky projektů částkou přesahující 18 milionů korun a podařilo se jí vybudovat stabilní nadační kapitál, což z ní činí významnou nyní již celostátně působící nadaci v oblasti životního prostředí. I nadále chrání a obnovuje přírodní prostředí a motivuje k tomu i širokou veřejnost. Poskytuje nezávislou finanční pomoc organizacím i jednotlivcům, jejichž činnost je ve shodě s posláním nadace. Pravidelně prochází obsáhlým hodnocením a je držitelem certifikátu Známka kvality, která je udělována Fórem dárců ověřeným nadacím.

V současné době se mimo jiné zaměřuje na obnovu ekologicky stabilních lesních porostů s přírodě blízkou druhovou a prostorovou skladbou, která je nezbytná pro přirozený a zdravý les. Podílí se na projektech, které se zaměřují na zvyšování retence vody v krajině přírodě blízkým způsobem. „Naším dlouhodobým cílem je také rozvíjet pozitivní vztah lidí k přírodě a motivovat veřejnost k její ochraně. Naší vizí je čisté, přirozené, druhově rozmanité přírodní a krajinné prostředí a společnost, která dodržuje principy trvale udržitelného života,“ doplňuje Petrovský.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist