https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nadace-se-snazi-ziskat-stat-pro-zelene-stezky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nadace se snaží získat stát pro zelené stezky

22.3.2002 16:34 | PRAHA (ČIA)
Navázání kontaktů mezinárodní organizace Greenways se státní správou a nalezení oblastí pro možnou spolupráci a financování bylo cílem dnešní "lobbystické" schůzky. Jednání, pořádaného pod záštitou Evropské komise, se zúčastnili zástupci mezinárodní organizace Greenways z Bruselu a USA, její partneři pro střední Evropu z Nadace Partnerství a pozvaní hosté z ministerstev dopravy, životního prostředí a zahraničí. Informoval o tom manažer Nadace Partnerství Daniel Mourek.
 

V západní Evropě je budování takzvaných zelených stezek plně financováno příslušnými ministerstvy. "Kdybychom čekali na pomoc státu nebo až se najdou prostředky v rozpočtu krajů, nikam bychom nedošli", poznamenal k tomuto faktu koordinátor Nadace Partnerství Juraj Flamik. Miroslav Vančura z Ministerstva dopravy tvrdí, že možnost využít veřejné finance existuje, a to z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Na rozvoj cyklostezek z něho bylo pro letošní rok vyčleněno 30 milionů korun. Ministerstvo však eviduje projekty na jejich zřízení přesahující hodnotu jedné miliardy.

Zelené stezky zahrnují trasy, stezky nebo přírodní koridory využívané pro sport, turistiku a rekreaci. Ve městech jde především o budování cyklostezek s účelem rekreačním, ale hlavně o zajištění bezpečného pohybu cyklistů a tím i řidičů. Právě tento týden protestovali zástupci nadace na pražském magistrátu proti tříměsíčnímu uzavření hlavní pražské cyklotepny u Mánesa z důvodu filmového natáčení.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist