https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nakazene-hovezi-ohrozuje-produkci-mleka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nakažené hovězí ohrožuje produkci mléka

8.2.2001 11:50 | PRAHA (ČIA)
Země Evropské unie (EU) stojí před velikým dilematem, jak zachránit trh s hovězím masem, jak znovu získat důvěru jedlíků hovězího a přitom nesnížit produkci mléka. Komisař Unie přes zemědělství Franz Fischler naznačil na semináři v Brně jednu z možností, jak toho dosáhnout, a sice utratit telata hned po narození. Pochopitelně by to platilo pro členské země a bez podpory Bruselu. Aby totiž kráva dojila mléko, musí nejprve porodit tele. Na BSE by pak krávy byly vyšetřeny až po vyřazení z chovu. Tento způsob utrácení mláďat však zřejmě nepřinese ten správný očekávaný efekt. ČIA to sdělil Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS ČR).
 

Naše republika je stále v pozici třetí země čekající na vstup do EU a má z hlediska nebezpečí BSE výhodnou pozici. Ústřední ředitel SVS ČR Josef Holejšovský soudí, že jsme stále nuceni přijímat stejná opatření, jako je to v zemích EU, přestože k tomu nemáme vždy odborné důvody. Zatím od poloviny ledna bylo vyšetřeno rychlotestem na BSE několik desítek rizikových skupin, tj. skot s příznaky nervového onemocnění, zvířata uhynulá a nutně poražená a zvířata dovezená ze zemí EU, kde se posléze BSE objevila.

Ve všech případech se vyšetřují kusy starší 30 měsíců. Prozatím žádný případ BSE nebyl zjištěn. Veterinární správa zastává názor, že není důvod postupovat stejně jako v zemích EU, pokud jde o zkrmování masokostní moučky. Je však třeba řešit odstranění specifického rizikového materiálu, kterým jsou hlavy, páteře, uzliny a střeva, z potravního řetězce, včetně těl uhynulých zvířat. O tomto problému bude SVS ČR jednat s asanačními podniky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist