https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nalety-nato-zpusobily-ekologickou-katastrofu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nálety NATO způsobily ekologickou katastrofu

18.4.1999 20:50 | BĚLEHRAD (VOA)
Husté mraky černého kouře zahalily severní předměstí Bělehradu v neděli 18. dubna poté, co letadlo NATO zaútočila na největší jugoslávský petrochemický komplex. Jugoslávští představitelé obvinili NATO ze způsobení ekologické katastrofy. Zpravodaj Voice of America Guy Dinmore hlásí z Bělehradu:
 

"Průmyslový komplex v Pančevu, v těsném sousedství Bělehradu, je dvanáct hodin od zásahu třemi raketami stále v plamenech. Těžký černý kouř stoupá z rozvalin a zamořuje jedovatými výpary východní Srbsko.

Jugoslávští představitelé uvádějí, že obyvatelé v postižené oblasti dostaly plynové masky a 50 osob muselo být ošetřeno kvůli otravě plynem. Silný vítr ze západu pomohl rozptýlit výpary, ale silný déšť spláchl jedovaté chemikálie ze vzduchu do půdy.

Střely zasáhly ropnou rafinérii, zjevně ve snaze dále snížit mobilitu jugoslávských ozbrojených sil. Při tomto útoku byl však zasažen i závod na výrobu plastů.

Mirlam Dzindo, manažer zasaženého chemického komplexu, řekl, že se do vzduchu uvolnil smrtelně jedovatý fosgen. S tímto tvrzením však polemizují jiní odborníci, kteří tvrdí, že šlo o chlór.

Jugoslávští představitelé říkají, že ve snaze zabránit dalším explozím museli vypustit chemikálie obsahující chlór do Dunaje. Tím je ohrožen život v řece, která teče přes Rumunsko a Bulharsko do Černého moře. Obyvatelům Bělehradu bylo doporučeno, aby nejedli říční ryby. Do Dunaje také unikl olej, který vytvořil skvrny několik kilometrů dlouhé.

Podle jugoslávských představitelů se jim podařilo zabránit ještě horší katastrofě tím, že odstranily 20 000 tun amoniaku z nedaleké továrny na výrobu hnojiv. Továrna byla také zasažena a vyřazena z provozu. Podle Mirlama Dzindze je nyní v Jugoslávii ohroženo zásobování potravinami. Jugoslávská strana trvá na tom, že v zasaženém komplexu se nevyráběly žádné chemické zbraně.

Obyvatelé Bělehradu jsou rozhořčeni vzrůstajícími škodami na civilních objektech způsobených útoky NATO. Ale mezi některými Srby též sílí pocit, že by jugoslávský prezident Slobodan Miloševič měl uzavřít dohodu o Kosovu a ukončit tak válku.


reklama

 
Guy Dinmore

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist