https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/namibian-novy-program-bude-chranit-namibijske-lesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Namibian: Nový program bude chránit namibijské lesy

20.2.2006 10:36 | PRAHA/WINDEHOK (EcoMonitor)
Požáry a nelegální kácení dřeva jsou dva největší problémy, se kterými se potýká ochrana lesních porostů v Namibii. Kolem čtyř milionů hektarů lesů a křovin lehnou každý rok popelem kvůli novým pastvinám i lovu divokých zvířat.
 

Celková plocha zničených lesních porostů není známa, ale předpokládá se, že jde o skutečně vysoká čísla. Příčinou problémů s lesním hospodářstvím je tlak stále rostoucího počtu obyvatel, ale také špatná spolupráce mezi obyvateli a vlastníky lesů v otázce správného hospodaření. Ani státní politika k řešení tohoto problému nijak nepřispívá. Kvůli složité situaci vznikl v únoru Národní program pro lesní hospodářství (NFPF), který si klade za cíl přesunout zodpovědnost za lesní hospodářství na místní komunity a zvýšit povědomí o trvale udržitelném využívání porostů. Hlavní problémy definuje Program třemi pojmy: produkce, ochrana a zodpovědnost. Dřevo je v Namibii hlavním přírodním bohatstvím, které se hojně využívá, ale řízené hospodaření s lesy prakticky neexistuje. Devastace porostů však přispívá ke změnám klimatu a nedostatečné povědomí o trvale udržitelném lesním hospodářství navíc vede k obrovským škodám.

Donedávna měli obyvatelé Namibie, kteří z těžby dřeva přímo nežijí, jen velmi malý zájem na snaze o jasná pravidla zacházení s lesy. Při příležitosti zahájení programu NFPF prohlásil ministr zemědělství, vod a životního prostředí Kahijoro Kahuure, že hospodaření s lesy by mělo být velmi silně provázáno spoluprací mezi zemědělstvím, ochranou životního prostředí a péčí o volně žijící zvířata. Mnoho obyvatel venkovských oblastí je velice chudých a musí se dozvědět, jaký užitek jim ochrana lesů přinese. Program bude v praxi provádět Namibijský fond přírody (NNF), 300 000 dolarů na jeho podporu pak přislíbil Program pro výživu a zemědělství OSN (FAO).

Podle článku Absaloma Shigwedha The Naibian 08. 02. 2006.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist