https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/namibie-proda-v-aukci-170-slonu-nabidky-prijima-do-konce-ledna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Namibie prodá v aukci 170 slonů. Důvodem je katastrofální sucho

3.12.2020 11:13 | WINDHOEK (ČTK)
Namibie tímto způsobem řešila problémy se suchem i loni, kdy prodala až 1000 divokých zvířat, jimž hrozila smrt hladem.
Namibie tímto způsobem řešila problémy se suchem i loni, kdy prodala až 1000 divokých zvířat, jimž hrozila smrt hladem.
Namibie vyhlásila aukční prodej 170 slonů. Vede ji k tomu katastrofální sucho, které ohrožuje sloní stáda. Oznámilo to tento týden namibijské ministerstvo životního prostředí.
 

Informaci o aukci otiskl státní list New Era, podle nějž slonů v Namibii přibývá stejně jako jejich konfliktů s lidmi. "Vzhledem k suchu a zvyšujícímu se počtu slonů provázenému jejich konflikty s lidmi jsme nuceni jejich stav zredukovat," stojí v inzerci.

Nabídky mohou podávat místní občané i cizinci do 29. ledna. Musí ale splnit podmínky, k nimž patří důkaz, že mohou zvíře umístit do karantény a že mají k dispozici vhodné zařízení, v němž bude slon žít. Cizinci pak musejí předložit souhlas úřadů svých zemí k dovozu zvířete.

Namibie tímto způsobem řešila problémy se suchem i loni, kdy prodala až 1000 divokých zvířat, jimž hrozila smrt hladem. Kromě slonů se loni prodávali i buvoli, žirafy nebo gazely. Jihoafrická země tak mohla investovat 1,1 milionu dolarů (24 milionů korun) na ochranu přírody.

V Namibii žilo v roce 1995 asi 7500 slonů, loni už 24 000. Země se snaží zachovat vyrovnaný stav vzácných druhů, k nimž sloni patří stejně jako nosorožci. Loni ale Namibie oznámila, že hodlá vypovědět dodržování pravidel o obchodování s ohroženými druhy. Reagovala tak na rozhodnutí zemí z Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), které odmítly uvolnit omezení pro lov a vývoz nosorožců. Namibie chce rozšířit vývoz i lov zvířat pro trofeje. Získá tak prý peníze, které použije na ochranu ohrožených druhů.

Na nedostatek pastvin reagovala už v říjnu prodejem 100 buvolů z přírodního parku Waterberg. Země čelí nejhoršímu suchu za poslední století.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist