https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/namodelujte-si-na-svem-pocitaci-vyvoj-klimatu-1-cast
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Namodelujte si na svém počítači vývoj klimatu - 1. část

23.2.2004 16:30 | PRAHA (EkoList)
Chcete udělat něco pro životní prostředí? Nechte svůj počítač zapnutý i přes noc a o víkendu! Výše uvedená rada ovšem platí jen tehdy, pokud svému stroji najdete na tu dobu vhodnou práci, která ospravedlní spotřebovanou energii. Touto prací může být zapojení vašeho počítače do modelování klimatu.
 

V dnešním článku vám takový projekt stručně představíme a vysvětlíme, jak se do něj můžete zapojit. V dalším pokračování se budeme podrobněji zabývat tím, co vlastně na svém počítači počítáte.

"Distribuované výpočty" nejsou novinkou

Již řadu let běží na milionech počítačů na celém světě program na hledání signálů mimozemských civilizací. Projekt s názvem Seti@home vychází z jednoduchého faktu - supervýkonné počítače jsou drahé, drahý je tedy i strojový čas na nich, a přitom jejich výkon je podstatně menší než součet nevyužitého výkonu obyčejných PC, která jsou (alespoň občas) připojena do internetu. Máme-li tedy matematickou úlohu, kterou dokážeme rozdělit na mnoho malých úkolů zvládnutelných běžným domácím počítačem za rozumnou dobu (v rozmezí dnů až měsíců), máme teoreticky k dispozici obrovskou výpočetní kapacitu.

Je třeba samozřejmě přesvědčit uživatele počítačů, že stojí za to obětovat trochu peněz a energie na poskytnutí svého počítače pro vaši úlohu. Seti@home se to rozhodně podařilo - do projektu se zatím zapojilo necelých 5 milionů uživatelů, kteří dosud pro projekt zpracovali cca 1,2 bilionu úloh, což jejich počítačům v součtu zabralo asi 1,8 milionu let (projekt běží od roku 1999).

Další známou aplikací distribuovaných výpočtů je Folding@home, který zkoumá bílkoviny (proteiny) s cílem přispět k vývoji lepších léků.

Climateprediction.net přichází

V září 2003 byl oficiálně spuštěn další, dlouho připravovaný projekt distribuovaných výpočtů - climateprediction.net. Do něj se zatím zapojilo přes 46 000 uživatelů z celého světa (z toho 269 z České republiky a 39 ze Slovenska). V polovině února 2004 přesáhl počet zpracovaných úloh 17 000.

Cílem projektu, na kterém spolupracuje několik britských výzkumných institucí, je prozkoumat možné varianty vývoje klimatu v tomto století. Celý projekt je rozdělen do tří etap (podrobněji se na ně podíváme v dalším díle tohoto miniseriálu), z nichž do první se můžete nyní zapojit.

Co k zapojení do projektu potřebujete?

Především relativně výkonný počítač s operačním systémem Windows (verze pro jiné operační systémy bohužel nejsou k dispozici). Podle autorů projektu je minimální potřebná rychlost procesoru 800 MHz, 128 MB operační paměti a 600 MB místa na pevném disku. Jinými slovy - pokud jste si koupili nový počítač v posledních letech, nebudete mít nejspíš žádné problémy. Pokud máte starší stroj, musíte ho buď upgradovat, nebo se zapojit do jiné, méně náročné aplikace distribuovaných výpočtů - např. do výše zmíněného projektu Seti@home.

Důležité upozornění! Program je opravdu náročný na výkon počítače. Pro ilustraci - na počítači s procesorem Athlon 1900 MHz a 256 MB paměti běžel výpočet jednoho modelu 10 týdnů. Dotyčný stroj byl přitom zapnut (snad s výjimkou jednoho víkendu) nepřetržitě, ve dne se na něm normálně pracovalo (výpočet klimatu běžel na pozadí), mimo pracovní dobu pouze počítal klima. Z toho plyne, že nemá příliš cenu zapojovat se do projektu, pokud můžete mít váš počítač v provozu jen pár hodin denně.

Smůlu také můžete mít, pokud máte příliš starou verzi Windows. Podle autorů program funguje na operačních systémech od verze MS Windows 98 (service pack 2) včetně. Nejnovější verze programu - 2.2.28 - má již fungovat i na nejnovějším produktu Microsoftu - Windows 2003 Serveru.

A co Linux, zeptají se někteří. A co Mac OS, zeptají se jiní. Podle nejnovějších zpráv to začíná vypadat nadějně. Firma Tessella Support Services již zahájila práce na verzi programu pro Linux/UNIX. Verze pro počítače Apple je prý také plánována.

Před zapojením do projektu byste měli souhlasit s licenčním ujednáním. To však neobsahuje žádné záludnosti a jeho ustanovení jsou z větší části zaměřena na to, aby uživatelé, kteří si software a konkrétní model (viz dále) stáhnou, nevyváděli nějaké zvláštní vylomeniny (tedy aby například neměnili získané výsledky, aby oznámili, pokud ve výpočtu nechtějí dále pokračovat, apod.)

Běžící program climateprediction.net
Běžící program climateprediction.net

Po stažení cca 8 MB programu si ho nainstalujete (stačí spustit stažený soubor, instalace začne sama), zaregistrujete se do programu (je vyžadován mj. váš e-mail) a stáhnete si data pro váš konkrétní model. Poté se můžete od internetu odpojit a nechat počítač počítat. Za pár týdnů či měsíců je výpočet dokončen a je potřeba odeslat výsledky do Británie. Nazpět se odesílá asi 6 MB dat (takže na telefonní lince to bude chvíli trvat). Sympatické je, že odesílaná data jsou rozdělena na menší části, takže v případě přerušení spojení neposílá program vše od začátku.

Po odeslání dat následuje stažení nového modelu a celý cyklus se opakuje.

Výsledky vašeho modelování si můžete v menu programu nechat zobrazit v grafické podobě. Vzhledem k tomu, že v této etapě nejde o skutečné předpovídání budoucího vývoje klimatu, ale jen o hledání vhodných modelů pro tento účel, nemusíte se zobrazenými hodnotami příliš znepokojovat (podrobnější vysvětlení najdete v druhém díle tohoto miniseriálu).

Mapa zeměkoule s vypočtenými teplotami
Příklad zobrazení počítaných dat: mapa teplot na zeměkouli.

Zkušenosti z praxe

Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že na českých Windows 2000 se program instaluje i běží bez problémů. Naprosto jsme s ním však neuspěli na Windows NT 4 (opět česká verze, service pack 5) - nepadl si tam do oka s nějakými knihovnami. Řešení tohoto problému se nám zatím nepodařilo najít.

Pokud jde o vytížení počítače, program se vcelku poctivě snaží nepřekážet běžné práci. Zejména při startu programu je určité zpomalení znát, po pár desítkách sekund to však pomine. Na počítači s procesorem o rychlosti cca 730 MHz (čili mírně pod autory projektu doporučovanými 800 MHz) je zpomalení počítače znatelnější, není však problém program pozastavit volbou "Pause" v menu, které vyvoláte pravým tlačítkem myši nad ikonou programu (ta se umístí do systray, tedy systémové lišty u hodin na pracovní ploše), a po skončení práce ho opět spustit volbou "Resume".

Přidejte se do naší skupiny Ekolist.cz

Možná vás bude zajímat, jak jste na tom, pokud jde o spočítané úlohy. Climateprediction.net nabízí obsáhlé uživatelské statistiky. Po zadání e-mailu a hesla (pokud ho nevíte, můžete si nechat zaslat nové na e-mail) si můžete ověřit, kolik úloh jste již zpracovali, kolik strojového času tím váš počítač (či počítače) strávil a podobně. Můžete si také zjistit své pořadí mezi uživateli (pro zajímavost, uživatel Ekolist - tedy naše redakce - byl v době psaní tohoto článku na 6526. místě ze 47 051).

Máte-li soutěživého ducha, můžete se zapojit do některé ze skupin uživatelů a přispět tak k jejímu lepšímu postavení v žebříčcích. Skupina Czech Republic Team, sestávající z 46 uživatelů, si vede velmi dobře - je na 23. místě.

Skupina Ekolist.cz si nevede tak dobře, je na 391. místě. Budeme samozřejmě rádi, pokud posílíte naše řady a v menu Add/Edit/Join Group se k nám připojíte.

Uvítáme vaše připomínky, otázky či výhrady k článku či vlastní zkušenosti s programem Climateprediction.net. Pište nám na e-mail ekolist@ekolist.cz, případně můžete využít tento formulář.

EkoList po drátě referoval o tomto projektu již v roce 1999 v článku Seti@home bude mít možná následovníka a v roce 2000 v článku Casino 21 - Simulace klimatu v 21. století


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist