https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/namodelujte-si-na-svem-pocitaci-vyvoj-klimatu-3-cast
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Namodelujte si na svém počítači vývoj klimatu - 3. část

27.2.2004 19:00 | PRAHA (EkoList)
V (aspoň prozatím) posledním díle našeho miniseriálu o modelování klimatu v projektu Climateprediction.net se pokusím zodpovědět některé otázky, které se v souvislosti s tímto projektem mohou objevit. (Pokud vám předchozí části unikly, tak zde jsou odkazy na první a druhý díl.)
 

Předesílám, že tento díl bude zajímavý hlavně pro ty, kdo se do projektu zapojili, či o tom uvažují.

Řadu otázek a odpovědí jsem čerpal z FAQ ("frequently asked questions", tedy "často kladené otázky") na stránce http://www.climateprediction.net/info/part_faq.php, další pak z diskusního fóra účastníků projektu a z rozhovorů s kolegy.

Musím být neustále připojen na internet?

Ne, je to nezbytné jen pro stažení programu, a pak pro stažení dat počítaného modelu a odeslání výsledků. Pokud jste ale připojeni, program přibližně jednou denně odesílá krátkou informaci na server climateprediction.net o tom, jak daleko váš výpočet pokročil. Tato informace je mimo jiné využita při sestavování žebříčků účastníků a skupin účastníků.

Nevyvolá spotřeba energie tolika počítačů puštěných 24 hodin denně příliš velké emise skleníkových plynů?

Předpokládejme, že průměrná spotřeba počítače je 50 W. Pokud poběží 100 000 počítačů, bude to znamenat příkon 5 MW. Za 24 hodin tyto počítače spotřebují 120 MWh čili 432 000 MJ elektrické energie.

Pro srovnání: proslulá jaderná elektrárna Temelín má výkon 2000 MW (pokud zrovna běží oba bloky), tedy tyto počítače by spotřebovaly 0,25 procent jejího výkonu. Dvě turbíny malé vodní elektrárna na Trilčově jezu v Českých Budějovicích - Rožnově má výkon 650 kW. Pro pohon zmíněných 100 000 počítačů by tedy bylo potřeba 8 takových elektráren.

Je ovšem nutno vzít v úvahu, že drtivá část těchto počítačů by tak jako tak byla minimálně po část dne zapnuta. Zvolená varianta distribuovaného výpočtu je navíc ekologicky šetrná v tom smyslu, že využívá nevyužitý výpočetní výkon existujících počítačů místo kupování nových speciálně pro tento experiment.

Můj výpočet byl teprve v první fázi ze tří, ale najednou odeslal výsledky, stáhl nová data a počítá od začátku?

Pokud program během první fáze zjistí, že zadaná (stažená) kombinace hodnot parametrů vede k nesmyslným výsledkům (vypočtené klima je zjevně nereálné), výpočet se ukončí a stáhnou se data pro další výpočet. Ve vašich statistikách se to objeví jako tzv. "short run" (krátký běh) modelu.

Proč je tento program tak náročný na výkon počítače? Seti@home mi na mém starším stroji běží bez problémů.

Je nutno si uvědomit, že v tomto případě počítáte vývoj klimatu na celé zeměkouli během nějakých 45 let, zatímco v případě Seti@home analyzujete data z malého kousku oblohy a z krátkého časového úseku. Program by šel nejspíš trochu zoptimalizovat (mimochodem, jde prý o půl milionu řádků ve Fortranu...), ale z podstaty věci nemůže být výpočet výrazně rychlejší.

Původně jde o program pro superpočítače, takže to, že vám běží na vašem stolním počítači, je vlastně malý zázrak...

Běžící program zobrazuje datum 30. února? Co to znamená?

Model je založen na 360denním kalendáři (12 měsíců, každý po 30 dnech). Je to jen pro zjednodušení výpočtu, na kvalitu modelu to nemá žádný vliv. Datum, které ukazuje program, je tedy jen přibližné a neodpovídá přesně témuž datu v občanském kalendáři.

Vaše připomínky

Jako reakci na předchozí dva díly jsme dostali řadu cenných připomínek a podnětů od Honzy Cholta, který se na projektu podílel od května 2003 jako betatester. Některé jsme využili při úpravě druhého dílu, jiným dáme prostor zde:

"Projekt je opravdu náročný na výkon počítače a pokud nejste trpěliví, nemá velký smysl ho provozovat na občas puštěném starším PC. Pro výzkumný záměr jsou přínosné celé modely - chce-li se pouze podívat, jak program vypadá a co umožňuje, prohlédněte si screenshoty. Na druhou stranu není třeba, aby uživatel měl puštěný počítač nepřetržitě. I dnešní kancelářské počítače puštěné pouze v pracovní době (tedy asi 1/3 dne) mohou ve svém množství projektu značně přispět a spočítat celý model za 3 měsíce."

Pro ty, kdo by chtěli z experimentu "vymáčknout" více, má Honza Cholt následující tipy:

"Angažovaní uživatelé nezůstávají pouze u pasivního používání programu, ale dávají připomínky oxfordskému týmu, diskutují průběžné výsledky a zajímavosti a někteří programují i další pomůcky. Dvě ukázky:

Foto: Jan Cholt

CPFarmView - nejen pro ty, kterým běží program na více počítačích. Program informuje o současné fázi a rychlosti vypočtu a teplotních rozsazích.

Foto: Martin Sykes

CPView2 - umožňuje sledovat základní parametry právě počítaného modelu jako teplota, srážkovost, tlak, oblačnost a sníh/led. U již spočítaných modelů můžete sledovat i další ukazatele včetně proudění vzduchu atp. Různé varianty pohledů a výstupů lze směrovat i do souborů, ze kterých pak lze vytvořit animaci - záleží jen na vaší představivosti."


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist