https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodni-centrum-pro-vyzkum-biomolekul-se-dnes-predstavi-na-mu-v-brne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní centrum pro výzkum biomolekul se dnes představí na MU v Brně

25.9.2001 09:25 | BRNO (ČIA)
Studovat látky přítomné v živých organismech až na úroveň jednotlivých atomů umožní vysoce výkonné počítače a přístroje nukleární magnetické resonance, které patří k nejnákladnějším přístrojům Národního centra pro výzkum biomolekul (NCVB). Po dokončení instalace přístrojového vybavení za více než 100 milionů korun, kterým buď samo disponuje nebo je sdílí, má být dnes centrum představeno v areálu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. ČIA o tom informoval ředitel NCVB Jaroslav Koča.
 

Při dnešní prezentaci má být podle ředitele uveden do provozu nový spektrometr 600 MHz, jediný svého druhu v České republice, pořízený za 27 milionů korun. Zřizovatelem NCVB je Masarykova univerzita společně s Výzkumným ústavem veterinárního lékařství a Biofyzikálním ústavem Akademie věd ČR . Významně se na zřízení centra podílelo rovněž ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v rámci programu výzkumných center, vyhlášeného v roce 1999. Centrum má vychovávat vysoce specializované odborníky, poskytovat expertní činnost jiným institucím a zapojit se do mezinárodní spolupráce.

Koča rovněž poznamenal, že projekty NCVB jsou orientovány do oblasti výzkumu léčiv proti rakovině, speciálních vakcín na bázi nukleových kyselin nebo přípravků proti chorobám typu salmonelózy. Předmětem zájmu jsou také proteiny použitelné k likvidaci některých typů škodlivin v životním prostředí, zejména v půdě a vodách.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist