https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodni-trida-je-na-den-bez-aut-vedci-meri-rozdil-v-znecisteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní třída je na den bez aut, vědci měří rozdíl v znečištění

22.9.2016 14:05 | PRAHA (ČTK)
"Dlouhodobě se dostáváme na úroveň Ostravy z hlediska znečištění ovzduší. V Praze to ovšem není z průmyslu, ale z dopravy," uvedl náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD)
"Dlouhodobě se dostáváme na úroveň Ostravy z hlediska znečištění ovzduší. V Praze to ovšem není z průmyslu, ale z dopravy," uvedl náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD)
Foto | PatrikPaprika / Wikimedia Commons
Na pražskou Národní třídu mají dnes auta vjezd zakázán. Odborníci chtějí změřit rozdíl ve znečištění ovzduší ulice, kdy je tam běžný provoz a když by tam byla zóna bez aut. Akce je součástí Evropského týdne mobility pořádaného od roku 2002, jehož iniciátorem je Evropská komise. Na dnešní den připadá Mezinárodní den bez aut.
 

"Dlouhodobě se dostáváme na úroveň Ostravy z hlediska znečištění ovzduší. V Praze to ovšem není z průmyslu, ale z dopravy," uvedl náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Připomněl, že ulice 28. října, která vede od Můstku směrem k Národní a dnes je pěší zónou, byla původně autům přístupná, pak se uzavřela kvůli stavbě metra a auta se na ní už nevrátila. Rada hlavního města dnes také odsouhlasila, že se metropole připojí k deklaraci evropských starostů žádajících, aby Evropská komise nedávala automobilovému průmyslu výjimky, které mu umožňují produkovat auta s vyššími emisemi.

Evropský týden mobility začal v Praze 16. září a jeho heslem je "chytrá mobilita, silná ekonomika". Město se chce letos podle Dolínka zaměřit zejména na elektromobilitu. "Vznikají dobíjecí stanice, dopravní podnik testuje elektrobusy a v rámci zón placeného stání jsou zvýhodněny elektromobily," řekl k tomu Dolínek.

Na programu týdne mobility se podílelo jak město, tak městské firmy a organizace a rovněž občanská sdružení a iniciativy. Pořádají se také konference či workshopy. Výsledky měření emisí na Národní třídě s auty a bez nich bude město prezentovat v příštích dnech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist