https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/naroky-garancniho-fondu-na-rozpocet-klesaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nároky garančního fondu na rozpočet klesají

1.5.2001 16:19 | PRAHA (ČIA)
Pro zachování aktivit Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) zřejmě postačí v příštím roce stejný nebo i nižší objem peněz ze státního rozpočtu. "Snižuje se četnost žadatelů o naší podporu, klesá úroková míra a na dotace PGRLF dnes již nedosáhnou podniky, které neplní závazky vůči státu," uvedl ekonomický náměstek ministra zemědělství a předseda představenstva Fondu Karel Venera.
 

Na dotace úroků z úvěrů, což je hlavní položka ve fondem čerpaných rozpočtových peněz, potřebuje PGRLF za současného stavu ročně 600 až 700 milionů korun. Dotace přitom činí 7,5 procenta. "Tendence ale bude snížit dotace úroků na pět až šest procent," upozornil Venera.

Na garance, které PGRLF poskytuje při žádostech o úvěry zemědělcům, přitom fond peníze nepotřebuje - za tyto závazky totiž ručí svým majetkem. Portfolio PGRLF tvoří podle Venery v současné době především bonitní a dobře likvidní cenné papíry, jakou jsou státní dluhopisy nebo pokladniční poukázky. Podíl akcií v potravinářských podnicích činí nyní necelých 10 procent, kromě Jihočeských mlékáren přitom PGRLF nemá v těchto subjektech ani blokační minoritu. Výjimkou je pouze Výstaviště České Budějovice, kde je fond 86procentním vlastníkem.

Pro PGRLF by proto podle Venery "nebylo překvapením, kdyby dostal v rozpočtu na rok 2002 méně peněz než letos". Původní návrh pro rok 2001 přitom počítal pro PGRLF s dvěmi miliardami korun, po úpravách resortního rozpočtu v parlamentu se snížil o 430 miliónů. "I toto je podle mého názoru dostatečné," dodal Venera.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist