https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narust-poctu-negativnich-testu-na-bse-uklidnuje-spotrebitele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nárůst počtu negativních testů na BSE uklidňuje spotřebitele

5.11.2001 19:32 | PRAHA (ČIA)
Z nemoci šílených krav (BSE) přestávají mít spotřebitelé v ČR strach. Pro ČIA to dnes uvedl tiskový mluvčí Státní veterinární právy ČR (SVS) Josef Duben s poukazem na to, že k dnešku bylo v ČR vyšetřeno 81 592 kravských mozků a stále platí, že pozitivní byly jenom dva starší kusy.
 

"Novou variantou Creutzfeldt Jakobovy nemoci, spojované s BSE, žádný člověk v ČR neonemocněl, natož, aby zemřel," zdůraznil Duben. Přes všechny problémy a finanční ztráty, které nemoc šílených krav způsobila, lze podle něj zaznamenat "jistý nepopiratelný prospěch z této aféry pro zákazníky řeznictví".

"Veškerý skot, který je starší než 30 měsíců, je od června letošního roku povinně testován na BSE, potenciálně nebezpečná nervová tkáň skotu, ale i ovcí (to kvůli klusavce, ve které má BSE vlastně původ) se nesmí dostat do potravního řetězce. Došlo i k dílčí novelizaci veterinárního zákona, která zajistila od jara letošního roku chovatelům při výskytu BSE stoprocentní náhradu ztrát," připomněl Duben.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist