https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nasa-v-cine-kleslo-znecisteni-zcasti-kvuli-epidemii-koronaviru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Číně kleslo znečištění, zčásti kvůli epidemii koronaviru

3.3.2020 00:27 | PEKING (ČTK)
Znečištění ovzduší v Číně se v posledních týdnech výrazně snížilo, a to přinejmenším zčásti kvůli zpomalení ekonomiky v důsledku šíření nového typu koronaviru. / Ilustrační foto
Znečištění ovzduší v Číně se v posledních týdnech výrazně snížilo, a to přinejmenším zčásti kvůli zpomalení ekonomiky v důsledku šíření nového typu koronaviru. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Znečištění ovzduší v Číně se v posledních týdnech výrazně snížilo, a to přinejmenším zčásti kvůli zpomalení ekonomiky v důsledku šíření nového typu koronaviru. Podle zpravodajského serveru BBC News to uvedl americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).
 

Nákaza novým koronavirem se začala v Číně šířit koncem loňského roku a od té doby čínské úřady zaznamenaly už skoro 80.000 případů infekce. Peking ve snaze zastavit epidemii dal do karantény celá města, omezil dopravu a prodloužil pracovníkům volno, které si v lednu vzali u příležitosti lunárního Nového roku. Výroba je nyní postupně obnovována.

Národní úřad pro letectví a vesmír na základě svých satelitních snímků srovnal znečištění ovzduší v Číně v prvních dvou měsících roku 2019 a 2020. Snímky ukazují pokles hladiny oxidu dusičitého v letošním roce, který se časově shoduje s omezením či pozastavením výroby v mnoha továrnách.

Pokles hladiny oxidu dusičitého, jehož hlavním zdrojem jsou motorová vozidla a průmyslové závody, byl podle vědců z NASA patrný nejdříve v oblasti města Wu-chan, které je ohniskem nákazy.

Podle expertky NASA Fei Liu v Číně množství exhalací každoročně klesá v době oslav lunárního Nového roku, po skončení dovolených ale znovu rychle roste. "Letos je pokles výraznější než v minulých letech a také trvá déle," uvedla Liu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist