https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nastava-soumrak-primotopu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nastává soumrak přímotopů?

13.1.1999 09:00 | PRAHA (EkoList)
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) připravuje program výměny přímotopů za levnější a ekologičtější zdroje tepla.
 

V rámci tohoto programu by přechod domácností z elektrického vytápění na ekologičtější způsob vytápění měl finančně podporovat stát. Podle tiskové mluvčí MŽP Rity Gabrielové by měl ovšem být tento projekt realizován až na konci letošního roku. Týkat by se měl pouze vytipovaných lokalit, kde již existuje možnost vytápění alternativního k elektřině. "Napřed chceme vyzkoušet nějaký pilotní projekt, abych si ověřil, že se to skutečně vyplatí," řekl Kužvart novinářům. V současné době je sice tento program teprve ve svých počátcích, avšak Gabrielová se už dnes domnívá, že "je to velmi užitečná myšlenka především z hlediska úspory energie."

Prudký nárůst spotřeby elektrické energie v domácnostech po roce 1993 byl přitom podle hornorakouského pověřence pro energetické otázky Radka Pavlovce způsoben právě přechodem na vytápění bytů pomocí elektrických přímotopů. Lidé měli možnost v rámci podpůrného programu, připraveného a prosazeného tehdejším ministrem životního prostředí ing. Františkem Bendou (ODS), od státu získat příspěvek na nákup i montáž přímotopů. MŽP se tedy dostalo do nezáviděníhodné situace, kdy musí z rozpočtových prostředků hradit zrušení něčeho, co samo z téhož zdroje před pěti lety podporovalo.

Spotřeba energie v domácnostech vzrostla v roce 1996 oproti roku 1989 o téměř 80%. Spotřeba elektrické energie na vytápění vzrostla v letech 1993 až 1997 ze zhruba 2000 Gwh na 7000 Gwh, přičemž v případě přímotopů se spotřeba zvýšila z 500 GWh na 5500 GWh. Tuto skutečnost také silně podpořily nově vzniklé tarify pro vytápění. Ty znamenají slevu 60% oproti normálním tarifům za spotřebu elektrické energie v domácnostech.

Jak řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž, "výměna přímotopů by mohla oddálit výstavbu nových elektráren nutných ke krytí nynější špičkové spotřeby energie, která je způsobena právě přímotopy." Podle ekologického poradce Ministerstva průmyslu a obchodu Jiřího Hanzlíčka by přímotopy pohltily 24% z energie produkované JE Temelín. "Zní to jako velké číslo, ale přímotopy jsou podle nás zatím jediným zdrojem nezhoršujícím ovzduší," opakuje Hanzlíček argumenty, které před pěti lety předkládal František Benda.

Program, vyhlášený před lety Bendovým ministerstvem, se stal již tehdy terčem kritiky nevládních organizací. Základním argumentem kritiků byla právě nízká efektivita elektrického přímotopného vytápění a příliš vysoká energetická náročnost, tedy spotřeba přímotopů.


reklama

 
Linda Egemová a kaš

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist