https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nation-kaceni-lesu-nici-vodni-elektrarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nation: Kácení lesů ničí vodní elektrárny

15.3.2005 12:10 | PRAHA/NAIROBI (EcoMonitor)
Hydroelektrárny, které vyrábějí více než 60 % elektrické energie spotřebovávané v Keni, možná za pár let přestanou fungovat. Důvodem je pokračující odlesňování okolní krajiny a zmenšující se počet vody zachycené v přehradních nádržích.
 

Představitelé keňské energetické společnosti KenGen prohlásili, že neoprávněné zásahy na pozemcích v bezprostředním sousedství přehradního jezera a pokračující kácení stromů výrazně zvýšily objem kalu ve vodě, a tak se dost podstatně snížila doba životnosti technického zařízení.

Vedoucí inženýr Obed Kariuki, který má na starosti ochranu životního prostředí, provedl místní novináře po okolí přehrady, aby se sami přesvědčili, že zde došlo k masivnímu zničení vegetace ze strany místních obyvatel.

Podle všeho museli místní lidé vykácet více než 400 hektarů lesního porostu, po kterém zůstala jen holá zem. Zničeno bylo také šest hektarů lesa, který nechala energetická společnost vysázet, aby zabránila půdní erozi. Nejvíce zničené porosty v bezprostřední blízkosti trápí vodní nádrže v oblastech Kamburu a Gitaru.

Situaci ještě zhoršila nedávná událost, při které vzaly za své exotické dřeviny vysázené na ploše jednoho hektaru v blízkosti přehrady Gitaru. Neznámý žhář tak zničil 40 000 vzrostlých stromů.

Podle článku Silase Nthiga The Nation 10. 03. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist