https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-antarkticky-ledovec-ohriva-zrejme-i-sopka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: Antarktický ledovec ohřívá zřejmě i sopka

24.1.2008 08:50 | PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor)
Ojedinělá sopečná erupce prorazila před více než dvěma tisíci lety ledovou pokrývku a rozprášila po zmrzlé krajině popel. Byla to největší erupce v Antarktidě v posledních 10 tisících letech, napsal National Geographic. Vulkán stále ještě může vydávat teplo a rozehřívat spodní část ledovce. Může tak být i částečně zodpovědný za rychlé tání okolních ledovců. David Vaughan a Hugh Corr z Britského antarktického výzkumu, který sídlí v Cambridgi, si všimli známek erupce díky radaru, který objevil v ledovci vrstvu sopečných kamenů. "Musela to být obrovská rána, jak oblak popela a páry prorazil led," podle National Geographic řekl David Vaughan. "Pak začal na ledový povrch pršet popel," dodal. Jak další staletí padal sníh, přikrýval sopečnou vrstvu, která se nyní nachází zhruba uprostřed ledové pokrývky.
 

I další studie nalezly nepřímý důkaz existence vulkánů pod Antarktidou a vědci objevili vulkány soptící pod ledovou pokrývkou Islandu. Nová studie však jako první přináší přímý důkaz o relativně nedávné erupci v Antarktidě, která může ovlivňovat tamní ledovec dodnes. Zřetelná vrstva popela v ledu je "ohromující". Vaughan tvrdí, že vědci nikdy nic takového neviděli. Vrstva popela je zhruba 300 metrů pod povrchem, uvádí National Geographic. Tato hloubka společně s tenkými kyselými vrstvami, které se objevují ve vzorcích ze vzdálených oblastí západní Antarktidy, dokládají, že sopka vybuchla zhruba 300 let před naším letopočtem.

Následkem tepla uvolněného z vulkánu pravděpodobně roztálo velké množství ledu okolo a tato voda nejspíše protekla pod ledovcem do moře, uvádějí vědci. Kolem sopky led stále taje a voda zřejmě zvlhčuje spodní část ledovcové pokrývky, což urychluje pohyb blízkého ledovce Pine Island. Ten je dnes jedním z nejrychleji se pohybujících antarktických ledovců. Západní Antarktida přichází o ledovce a sopka může k tomuto jevu přispívat, řekl podle National Geographic Vaughan. Odpovědná však může být pouze za část celkové změny, protože dokáže ovlivnit jen blízký ledovec Pine Island. Hlavní vinu za ztrátu ledu v západní Antarktidě podle vědců stále nese globální oteplování.

Magnús Gudmundsson z Islandské univerzity v Reykjavíku, který se na studii nepodílel, ji prohlásil za "docela přesvědčivou", napsal National Geographic. Na Islandu je pod ledovcem mnoho sopek, ale led příliš nepoškozují. To ale může být v případě velkých ledovců, které jsou v Antarktidě, odlišné. "Pokud by se našlo místo dávné erupce, pravděpodobně by bylo možné studovat, jestli a jak tento výbuch ovlivňuje ledovou pokrývku," dodal.

Podle článku Masona Inmana v National Geographic ze dne 21. 1. 2008


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist