https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-cinske-emise-rostou-zavratnou-rychlosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: Čínské emise rostou závratnou rychlostí

20.3.2008 09:26 | PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor)
Podle nového výzkumu vědců z Kalifornské univerzity v Berkeley porostou čínské emise skleníkových plynů mnohem rychleji, než se původně předpokládalo. Jejich růst dokonce odsune do pozadí plánované snižování světových emisí v rámci Kjótského protokolu, uvedl magazín National Geographic.
 

Šanghaj
Šanghaj, největší čínské město. Tato fotografieje zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Peoples Republic of China"
Foto: /www.wikipedia.org
Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC) předpovídal, že emise skleníkových plynů v Číně vzrostou v období od roku 2004 do roku 2010 každoročně o 2,5 až 5 procent. Tým vědců pod vedením Maximiliana Auffhammera z Kalifornské univerzity však ve svém novém výzkumu došel k mnohem více alarmujícím závěrům. Podle výsledku nové studie porostou emise oxidu uhličitého v letech 2004 až 2010 každoročně až o 11 procent. Tento nárůst je tak obrovský, že zastíní tlumící efekt, který měl být dosažen prostřednictvím Kjótského protokolu.

Kjótský protokol byl podepsán většinou států světa, z rozvinutých zemí jej nepřijaly pouze Spojené státy. Protokol zavazuje k redukci emisí pouze země rozvinuté, avšak země rozvojové, jako Brazílie, Indie či právě Čína, jsou od tohoto závazku osvobozeny. Pokud ale emise v Číně porostou tempem, které předpovídá nová studie, bude nutné učinit v rámci Kjótského protokolu změny.

Čína, nejvíce lidnatá země světa, se v poslední době rozvíjela takovou rychlostí jako snad žádná jiná země v historii světa. Za posledních několik let bylo na jejím území postaveno závratné množství závodů spalujících uhlí - každý týden byly otevřeny přibližně dva nové provozy. Svou roli v tom samozřejmě sehrála dostupnost uhlí jakožto levné suroviny. S narůstající výrobou ale roste spotřeba energie a s ní i emise.

Podle Auffhammera je proto nyní více než důležité přimět Čínu a další rozvojové země k přijetí nové environmentální dohody.

Studie Kalifornské univerzity bude zveřejněna v květnovém čísle časopisu Journal of Environmental Economics and Management.

Podle článku Masona Inmana na serveru National Geographic ze dne 18. března 2008


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist