https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-co-prinese-globalni-oteplovani-gronsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: Co přinese globální oteplování Grónsku?

19.10.2007 08:34 | PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor)
Globální oteplování přineslo na největší ostrov světa tání a otevřelo nové možnosti pro zemědělství, komerční rybolov, těžbu a průzkum ropných zásob, napsal National Geographic. Původní obyvatelé ostrova ale nemusejí být na té "vítězící" straně. Vědci oznámili, že teploty v Arktidě rostou téměř dvakrát rychleji než kdekoli jinde na Zemi. Nová zpráva dánské pobočky WWF zveřejněná předminulý týden se zaměřila na dopad klimatických změn pro obyvatele Grónska.
 

"Teplejší podnebí bude mít jednoznačně pozitivní efekt na ekonomické příležitosti a rozvoj," uvádí zpráva. V jihozápadním Grónsku je například každým rokem delší sezóna trávy, což zvyšuje produktivitu zhruba 60 ovčích farem, které nyní v regionu jsou. Každoročně jde na jatka až 23 500 ovcí a jehňat. Nedávno byl znovu zaveden chov dobytka na mléko. V obchodech se již objevily místní brambory, ale i brokolice a další zelenina, která nikdy dřív nebyla v Grónsku pěstovaná. Rybáři očekávají zvýšení úlovků tresky, protože se ryby stěhují severněji.

Tající led láká do Grónska také hledače diamantů, zlata a dalších kovů. Ropné společnosti zase žádají o právo prozkoumat zásoby ropy a zemního plynu podél grónského pobřeží. Potenciální nové příjmy z těžby ropy, dolování a levné vodní energie z tajícího ledu mohou brzy Grónsku umožnit finanční nezávislost na Dánsku. Ve zprávě se uvádí, že se Grónsko může stát udržitelnou ekonomikou s plnou suverenitou dříve, než se původně myslelo.

Ale pro živobytí Inuitů nepřináší globální oteplování dobré vyhlídky. V severním Grónsku je tradiční inuitská kultura stále víc ohroženější, řekla podle National Geographic Lene Kielsen Holmová, poradkyně pro udržitelný rozvoj Grónska v rámci Inuitské cirkumpolární konference. Ledové kry, na kterých Inuité loví tuleně, mrože a další zvířata, zamrzají později, ale tají o dva měsíce dříve než předtím. "Kvůli oteplování je led tak tenký, že lovci nemohou používat své trasy," tvrdí Holmová, "stává se zde stále více nehod." V regionu Qaanaaq na severozápadě Grónska letos lovci dokonce ztratili výstroj a saňové psy, když náhlá bouře rozlomila tenký led. "Když nemohou jít lovit, nemají ani čím nakrmit své psy," dodává Holmová.

Dále podle National Geographic upozornila na to, že původní obyvatelé Grónska mohou být při ekonomickém boomu diskriminováni. V Grónsku žije pouhých 57 000 obyvatel a není zde infrastruktura. Tu ale potřebují nadnárodní ropné a těžařské společnosti, které mohou na ostrov brzy přijít. "Cizinci jsou zvaní, ale v blízké budoucnosti možná budeme v naší vlastní zemi minoritou," uvedla Holmová. Globální oteplování ovlivňuje rovněž i výskyt zvířat, která Inuité loví.

Tuleň kroužkovaný, jehož rozmnožování závisí na letních ledových krách a jenž býval v celém Grónsku běžný, se stěhuje více na sever. Globální oteplování však může mít pro místní přírodu i obyvatele také pozitiva. Studie publikovaná letos v létě v časopise Current Biology ukázala, že grónská příroda na teplejším podnebí vydělává, protože letní sezóna nyní začíná skoro o měsíc dříve než před deseti lety. Průměrně o 14,5 dne dříve začínají kvést rostliny, objevuje se hmyz a hnízdí ptáci.

Podle článku Jamese Owena v National Geographic ze dne 17. 10. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist