https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-davne-globalni-oteplovani-vyvolala-sopecna-cinnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: Dávné globální oteplování vyvolala sopečná činnost

3.5.2007 08:52 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Dávná sopečná činnost, která souvisela s odtržením Grónska od Evropy, odstartovala katastrofickou epizodu globálního oteplování, zjistila nová studie. Tato klimatická změna, ke které došlo před 55 miliony lety, má mnohé rysy podobné současné situaci, napsal National Geographic.
 

Dávná změna klimatu okyselila oceány, což vyhubilo mnohé mořské druhy. Teplota mořské hladiny stoupla asi o 5 °C v tropech a o více než 6 °C v Arktidě, píše časopis. Geochronolog Michael Storey se svými kolegy z Roskilde University v Dánsku datoval sopečný popel ze začátku období sopečných erupcí až po začátek globálního oteplení známého jako paleocenní-eocénní teplotní maximum (PETM).

James Zachos, expert na PETM z Kalifornské univerzity, který se na studii nepodílel, pro National Geographic řekl, že se tehdy během 10 000 až 20 000 let dostalo do atmosféry a oceánů 4 000 - 5 000 gigatun uhlíku. "Zdroje pro tak obrovské množství uhlíku uvolněného v krátké době jsou však omezené," uvedl Zachos. Někteří geologové již dříve uvažovali o tom, že na středooceánském hřbetu mezi Grónskem a Evropou vytrysklo obrovské množství magmatu. Horké magma uvařilo organický materiál sedimentovaný na dně moře. Při tom se podle teorie uvolnil do vody oxid uhličitý a metan. To katastrofálně okyselilo oceány a pravděpodobně kvůli tomu přibylo v atmosféře ještě více skleníkových plynů, napsal National Geographic.

Nová studie přesvědčivě ukazuje souvislost mezi sopečnou činností v severním Atlantiku a počátkem PETM, tvrdí Zachos. Oteplení moří následkem sopečné činnosti mohlo vyvolat úniky metanu usazeného v kontinentálních šelfech. I před PETM bylo zemské klima teplejší, než je dnes, napsal časopis. Další skleníkové plyny oteplily planetu ještě víc a na Zemi došlo k "dramatickým změnám", uvedl spoluautor studie Michael Storey. Například teplota hladiny Severního ledového oceánu dosahovala až 23 °C a palmy rostly i v Kanadě.

Studium tehdejší klimatické změny nám může osvětlit, "co se stane, když budeme pumpovat skleníkové plyny do atmosféry tímto tempem," řekl podle National Geographic Storey. "Nyní se oxid uhličitý dostává do atmosféry v mnohem větším množství než před 55 miliony lety," dodal. Kvůli lidské činnosti pohltí atmosféra každoročně sedm gigatun uhlíku. I současné globální oteplování může vyvolat další úniky skleníkových plynů, například metanu usazeného v arktickém permafrostu.

Podle článku Johna Roache v deníku National Geographic ze dne 26. 4. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist