https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-kvuli-oteplovani-vymiraji-obojzivelnici-i-plazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: Kvůli oteplování vymírají obojživelníci i plazi

20.4.2007 08:58 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Ve Střední Americe se dramaticky zmenšily populace více než deseti druhů ještěrek a žab. Pravděpodobnou příčinou je globální oteplování, napsal National Geographic.
 

Masivní úbytek žab je všeobecně přičítán onemocnění způsobenému plísní Batrachochytrium dendrobatidis, která dovede vyhubit druh do několika měsíců. Nová studie však odhalila pomalý, ale trvalý úbytek ještěrek i žab v chráněných deštných lesích, kde se zmíněná plíseň nevyskytuje.

"Nebyl žádný důvod, proč by těchto živočichů mělo ubývat. Mysleli jsme, že populacím v nížinách Střední Ameriky nehrozí žádné riziko," řekl podle National Geographic vedoucí studie Steven M. Whitfield z Mezinárodní univerzity na Floridě. Nová studie porovnala data sbíraná posledních 35 let v biologické stanici La Selva v Kostarice.

Vědci zjistili, že během této doby ubylo ve zkoumané oblasti 75 procent obojživelníků a plazů. Steven M. Whitfield ale upozornil, že v La Selva plíseň Batrachochytrium dendrobatidis není. Navíc ani není známo, že by tato plíseň napadala plazy, na vině tak musí být něco jiného. Podle zjištění vědeckého týmu se ukazuje, že pravděpodobnou příčinou může být větší množství dešťových srážek a vyšší teploty. Teplejší a vlhčí počasí totiž urychluje rozklad spadaných listů, které živočichové potřebují k přežití, řekl Whitfield.

"Jeden z důvodů, proč je úbytek obojživelníků tak znepokojující, je značná rychlost, kterou druhy mizí, a to dokonce v oblastech, kde je jen minimální či žádný lidský vliv," poznamenal podle časopisu vědec. "Biologové dovedou předpovědět, který druh je pravděpodobně náchylný k vyhynutí," řekl Whitfield. Proto navrhl, že by se stovky druhů obojživelníků měly před vyhynutím zachránit chovem v zajetí. Uznal však, že by to bylo příliš drahé.

Podle článku Jonathana Franklina v National Geographic ze dne 17. 4. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist