https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-medvedi-z-yellowstonskeho-parku-uz-nepotrebuji-chranit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: Medvědi z Yellowstonského parku už nepotřebují chránit

27.3.2007 09:34 | PRAHA/YELLOWSTONE (EcoMonitor)
Americká vláda rozhodla, že se medvědi grizzly v Yellowstonském národním parku již nemusí chránit podle zákona o ohrožených druzích, protože se jejich populace obnovila, píše National Geographic.
 

Podle ochránců přírody je však toto rozhodnutí předčasné. Tvrdí totiž, že změna má jen usnadnit povolování těžby dřeva, ropy a dalších činností v lesích okolo národního parku. "Myslíme, že to je velká chyba," uvedl Carl Pope, výkonný ředitel organizace Sierra Club. Podle něj se ekosystém v parku hodně zlepšil, ale pořád není dostatečně stabilizovaný na to, aby medvědi grizzly mohli být vyškrtnuti ze seznamu.

Rozhodnutí vyškrtnout medvědy grizzly ze seznamu ohrožených druhů oznámila minulý týden náměstkyně amerického ministerstva vnitra Lynn Scarlettová. Yellowstonští medvědi byli mezi ohrožené druhy zapsáni v roce 1975, kdy se odhady jejich počtu pohybovaly mezi 136 a 312 jedinci. V současné době se v oblasti pohybuje přes 500 medvědů, řekla podle časopisu Scarlettová.

Ochránci přírody jsou rádi, že se medvědy podařilo zachránit, ale z jejich vyřazení ze seznamu ohrožených druhů radost nemají. Podle Neila Darlowa, programového ředitele organizace Yellowstone to Yukon Conservation Initiative , mohou být yellowstonští medvědi grizzly považováni za zachráněné, teprve až nebudou izolováni od jiných populací svého druhu. Jeho nezisková organizace proto bojuje za vytvoření řetězce chráněných území od parku Yellowstone po Yukon. Darlow tvrdí, že izolované populace nejsou z dlouhodobého hlediska životaschopné, protože jsou náchylné ke snižování genetické diverzity a k vyhynutí místní skupiny z přirozených příčin či vlivem lidí, uvádí National Geographic.

Podle ředitele organizace Sierra Club však nestačí ochrana medvědů v národním parku. Většina z nich totiž tráví část roku v parku a část roku v okolních lesích. Avšak v těchto lesích se těží dřevo, ropa a zemní plyn a budují se silnice, což jsou všechno "činnosti, o kterých bylo zdokumentováno, že mají na medvědy velmi špatný dopad", řekl Pope. Dokud byla zvířata na seznamu ohrožených druhů, všechna povolení pro tyto činnosti musela počítat také s jejich ochranou. Nyní to však již nebude požadováno, napsal National Geographic.

Podle článku Richarda A. Lovetta v National Geographic ze dne 23. 3. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist