https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-oteplovani-se-zastavi-a-pak-zase-nabere-rychlost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: Oteplování se zastaví, a pak zase nabere rychlost

13.8.2007 09:41 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Podle nového klimatického modelu se globální oteplování v nadcházejících letech ustálí, ale pak vystřelí ze zálohy a od roku 2010 budou teploty pokračovat v růstu, napsal National Geographic. Po roce 2009 bude zhruba polovina let teplejších než rok 1998, zatím nejteplejší zaznamenaný rok.
 

Nový model, vytvořený vědci z Meteorologického úřadu Hadleyova centra v Exeteru, je první, který dokáže předvídat i specifické fluktuace globálního klimatu. Doug Smith, vědec Meteorologického úřadu a spoluautor zprávy o novém modelu, varuje, že počáteční ustálení by se nemělo vnímat v rozporu s předchozími předpověďmi o vzestupu globálních průměrných teplot. "Neznamená to, že ke globálnímu oteplování nedochází. Není zde žádný rozpor," řekl Smith. "Oteplování je nadále očekáváno a pozorujeme jeho signály pro příštích deset let." Nový model umožňuje přesnější krátkodobé a regionálně specifičtější předpovědi, tvrdí Smith a jeho kolegové.

Například to, "co se děje letos v Číně, Bangladéši a Anglii - zvýšená povodňová aktivita - může souviset s globálním oteplováním," řekl National Geographic Colin Price, odborník na atmosféru na Porterově škole environmentálních studií v Tel Avivu. Price, který se na nové studii nepodílel, však zdůrazňuje, že v současné době nejde snadno označit globální oteplování jako viníka pro jakoukoli událost.

Vědci se všeobecně shodují na tom, že teplota na Zemi v nadcházejícím století vzroste oproti době před průmyslovou revolucí o 1,1 až 2,2 °C, napsal National Geogrphic. Tato předpověď je ale globální průměr a nebere v úvahu regionální situace. Je to proto, že předchozí klimatické modely tradičně ignorovaly přirozenou variabilitu ve prospěch globálních externích faktorů jako antropogenní skleníkové plyny, aerosoly v atmosféře a sluneční záření.

Model Meteorologického úřadu zahrnuje reálná data ze současného stavu atmosféry a oceánů, řekl Smith. Začleňuje i přirozené změny v oceánské cirkulaci a rozsáhlé anomálie v teplotě oceánů jako například El Nino, které předtím nebyly v klimatických modelech zahrnuty, uvádí National Geographic. Colin Price z Porterovy školy nový přístup k modelování klimatu chválí. "Jsou mnohem přesnější," řekl Price. "Hovoří o specifických letech, žádný další model nehovoří o těchto specifikách."

Model umí ukázat, jak bude pokračující trend oteplování v určitých regionech vyvolávat extrémnější počasí. "Kde je deštivo, bude v atmosféře i více vlhkosti, a bude tam i více pršet," řekl Price. "A v oblastech, kde panují suché podmínky, se bude voda z rostlin více vypařovat a bude sucho," doplnil. "Už nyní to můžeme pozorovat ve Středozemí."

Podle článku Mati Milsteina v National Geographic ze dne 9. 8. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist