https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-pred-34-miliony-lety-prislo-globalni-ochlazovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: Před 34 miliony lety přišlo globální ochlazování

12.2.2007 10:23 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
V současné době svět čelí globálnímu oteplování, ale před 34 miliony lety to bylo naopak. Podle nové vědecké studie průměrné teploty klesly během několika set nebo tisíců let o 8 stupňů, napsal National Geographic.
 

Ochlazení bylo tak velké, že kvůli němu pravděpodobně vyhynulo v Severní Americe mnoho plazů a obojživelníků. Důvodem poklesu teploty byla změna koncentrace skleníkových plynů - hlavně oxidu uhličitého v atmosféře, zjistili vědci. Před 34 miliony lety se "pravděpodobně děla změna opačným směrem než dnes, píše National Geographic. Pokles koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře mohl způsobit globální ochlazování," řekl Alessandro Zanazzi, geolog a doktorand na univerzitě v Jižní Karolíně.

Před tím, než se klima začalo ochlazovat, bylo na Zemi relativně teplo. V severní Americe rostly tropické lesy a zemské póly byly úplně bez ledu. Změnu teplot, ke které došlo v severní Americe, vědci určili pomocí izotopů ve fosilních kostech a zubech nalezených ve Wyomingu, Jižní Dakotě a Nebrasce. Zjistili, že průměrné roční teploty klesly o 8,2 °C, napsal National Geographic.

Změna klimatu měla dopad hlavně na studenokrevné živočichy: plazy a obojživelníky. Mnoho z nich vyhynulo, napsal National Geographic. Suchozemští hadi a želvy se zmenšili, což indikuje změnu z vlhkého na sušší klima. Naproti tomu savce ochlazení téměř neovlivnilo. "Velká většina - 62 ze 70 rodů savců - přežila ochlazení bez odezvy," řekl Zanazzi. "Je to proto, že savci moho regulovat teplotu svého těla a tak dokážou lépe přežít náhlé epizody změn životního prostředí."

Zjištění v severní Americe mohou rovněž pomoci objasnit původ zalednění Antarktidy. Někteří vědci se domnívají, že tektonické pohyby, které oddělily Antarktidu od Jižní Ameriky a Austrálie, kontinent izolovaly od teplých rovníkových proudů, což umožnilo vznik ledu. Počítačové modely však ukazují, že taková změna v oceánské cirkulaci by severní kontinenty spíš oteplila, než ochladila. "Protože jsme objevili, že v severní Americe došlo k větímu ochlazení, domníváme se v tom hrál roli oxid uhličitý," řekl Zanazzi.

Gabriel Bowen, paleoklimatolog z Purdue University, vysvětlil, že pokud by za změnu mohly oceánské proudy, donesly by teplo, které Antarktida pozbyla, k Severní Americe a dalším kontinentům. "Podle nových klimatických údajů to však vypadá, že během zaledňování Antarktidy došlo k ochlazení i v Severní Americe, v místech, o kterých jsme předpokládali, že obdrží zbytkové teplo z Antarktidy," řekl podle National Geographic Bowen.

Vzestup koncentrace oxidu uhličitého je v současné době je dáván za vinu převážně spalování fosilních paliv. Avšak proč před 34 miliony lety množství CO2 v atmosféře kleslo, vědci zatím nerozluštili. Podle jedné teorie se zvětšila produkce oceánů a velké množstvi drobných organismů vysávalo oxid uhličitý z atmosféry. Jiná teorie je spojena se vzestupem Tibetské plošiny. Vznikal velký řetězec pohoří a přitom zvětrávalo obrovské množství horniny. Kvůli tomu taky mohl v atmosféře oxid uhličitý ubývat, napsal National Geographic.

Podle článku Stefana Lovgrena v National Geographic ze dne 7. 2. 2007
reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist