https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-skiarealy-v-americe-pouzivaji-vetrnou-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: Skiareály v Americe používají větrnou energii

16.1.2007 01:46 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Mnoho lyžařských areálů ve Spojených státech chce zmenšit svou ekologickou stopu a přechází na větrnou energii, napsal National Geographic. Některá střediska pokryjí energií z větru dokonce 100 procent své spotřeby elektřiny.
 

Je docela pochopitelné, že se lyžařské areály snaží přejít na čistší zdroje energie. Byly by totiž mezi prvními, které by globální oteplování postihlo, píše National Geographic. Již současné nezvykle teplé počasí se výrazně promítne do zisku provozovatelů zimních středisek. Ustupující ledovce a nespolehlivá sněhová nadílka mohou během několika desetiletí donutit mnohé skiareály zavřít, nebo se přemístit. "Ano, myslím si, že by si lyžařská střediska měla uvědomit, jaký mohou mít vliv na globální oteplování," řekl Troy Hawks, mluvčí Národní asociace lyžařských areálů v Lakewood ve státě Colorado.

Alespoň částečně využívá v současnosti větrnou energii 51 amerických lyžařských středisek a další se přidávají, píše National Geographic. Některé areály mají vlastní turbíny, ale v jiných není fyzicky možné turbíny provozovat. Takové oblasti pak mohou nakupovat obnovitelnou energii od centrálních dodavatelů.

Tim a Diane Muellerovi vlastní několik skiareálů ze sta procent napájených větrnou energií a mluvčí jednoho z nich, Bruce McCloy, pro National Geographic řekl: "Tim a Diane se domnívají, že se jim investice do obnovitelné energie v budoucnu vrátí," a dodal, že mezi lyžaři a snowboardisty má energie z větru pozitivní ohlas. "Našim hostům na přírodě záleží. Mnoho z nich se kromě lyžování věnuje také turistice, golfu, cyklistice, jsou prostě rádi v přírodě. Záleží jim na životním prostředí, tak se domníváme, že ekologičtější zimní středisko ocení."

Podle článku Briana Handwerka na serveru National Geographic ze dne 9. 1. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist