https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-spinavy-vzduch-zabije-v-cine-vic-jak-pul-milionu-lidi-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: Špinavý vzduch zabije v Číně víc jak půl milionu lidí ročně

17.7.2007 02:02 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Čína je na jedné straně nejrychleji rostoucí ekonomikou světa, zároveň ale i státem s nejvyšším počtem předčasných úmrtí způsobených znečištěním ovzduší. Světová zdravotnická organizace ve své nové zprávě odhaduje, že nemoci způsobené špatným vzduchem každoročně zabijí okolo 656 000 Číňanů a znečištěná pitná voda způsobí smrt dalších 95 600 lidí, napsal National Geographic.
 

Šanghaj
Šanghaj, největší čínské město. Tato fotografieje zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Peoples Republic of China"
Foto: www.wikipedia.org

"Znečištění vzduchu každoročně na celém světě zaviní smrt zhruba 2 milionů lidí," řekl podle National Geographic Michal Krzyzanowski, poradce pro kvalitu ovzduší Regionální kanceláře WHO pro Střední Evropu. Krzyzanowski spolupracoval s WHO na projektu, který měl prozkoumat náklady a oběti znečištění ovzduší na celém světě. Pomáhal také sestavit nové směrnice kvality vzduchu, které by snížily počet úmrtí způsobených znečištěním.

Mezi škodliviny v ovzduší patří zejména oxidy síry, drobné částice a oxidy dusíky. Podle Krzyzanowského Čína vypouští do ovzduší třetinu celkového světového objemu těchto škodlivin. V sousední Indii způsobí znečištění vzduchu asi 527 700 úmrtí ročně. Ve Spojených státech kvůli škodlivinám v ovzduší ročně umírá odhadem 41 200 lidí, uvádí National Geographic.

Hlavním zdrojem znečištění venkovního ovzduší je spalování fosilních paliv. Spalování uhlí nebo dřevěného uhlí k vytápění, jak je v Číně běžné, také produkuje celou řadu látek znečišťujících vnitřní ovzduší budov. Znečištění vzduchu může způsobit nebo zhoršit celou řadu onemocnění dýchacího nebo kardiovaskulárního systému. Směrnice WHO varují, že znečištěním vzduchu jsou nejvíce ohrožené těhotné ženy, starší nebo nemocní lidé a malé děti.

Podobné statistiky o počtu úmrtí způsobených znečištěným ovzduším v Číně nedávno vypracovala i Světová banka. Podle deníku Financial Times se čínská Státní agentura ochrany životního prostředí pokusila statistiky odstranit, protože se vláda obává, že by vyvolaly sociální nepokoje. V současné době je v Číně blokován internetový přístup na příslušné zprávy Světové banky. Jeden z úředníků Světové banky, který si přál zůstat v anonymitě, aby se celá situace ještě nezhoršila, podle National Geographic řekl, že Světová banka stále vede s čínskou vládou jednání o konečné verzi své zprávy o rizicích znečištění ovzduší.

Představitelé WHO tvrdí, že dodržování nových směrnic na čistotu ovzduší, sestavených ve spolupráci s 80 experty z celého světa, by obrovsky snížily počet předčasných úmrtí zaviněných špatným vzduchem v Číně. "Směrnice pro kvalitu ovzduší jsou vůbec poprvé určeny pro všechny světové regiony. Jsou často přísnější než některé současně platné národní předpisy a v některých městech by znamenaly až třikrát menší znečištění ovzduší," řekl podle National Geographic Krzyzanowski.

Chen Binghengová, členka výboru WHO, který nové směrnice vyvíjel, řekla, že byla nedávno pozvána do Číny, aby je vysvětlila představitelům Státní agentury ochrany životního prostředí. Yet Chen, profesor na fakultě veřejného zdraví Fudan University v Šanghaji, dodal, že směrnice nejsou závazné. Členské země WHO si mohou stanovit svá vlastní národní standardy. Avšak čínské hlavní město Peking nyní vydává obrovské množství prostředků na zlepšení kvality ovzduší ve městě, zejména kvůli chystané olympiádě v roce 2008.

Podle článku National Geographic 09. 07. 2007.
reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist