https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-uniky-metanu-z-bazin-zrychlily-davne-globalni-oteplovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: Úniky metanu z bažin zrychlily dávné globální oteplování

27.9.2007 08:24 | PRAHA/YORK (Ecomonitor)
Před 55 miliony lety pravděpodobně přispěly ke globálnímu oteplování obrovské úniky metanu z bažin v oblasti dnešní Británie, napsal National Geographic. Zesílilo se tak nejspíše dávné a extrémní globální oteplování, které ohřálo vodu v Severním ledovém oceánu na 23 °C. Tato zjištění dodávají váhu i myšlence, že metan, který se uvolňuje z dnešních mokřadů, může urychlovat i současné globální oteplování.
 

Richard Pancost se svými kolegy z univerzity v Bristolu studoval chemické složení sedimentů v mokřadu Cobham Lignite na jihovýchodě Anglie, které jsou 55 milionů let staré. Na základě měření koncentrace organických sloučenin produkovaných bakteriemi dokázali vědci stanovit množství metanových bakterií, které v dávné minulosti v bažině žily. Výzkumníci objevili, že před 55 miliony lety se množství metanových bakterií výrazně zvýšilo. Z toho usuzují, že se také musely výrazně zvýšit emise metanu z bažiny, uvádí National Geographic.

Teplé a vlhké počasí pravděpodobně urychlilo rozklad rostlinného materiálu, což postupně vyvolalo úniky metanu z bažiny. Dá se předpokládat, že jiné bažiny reagovaly podobně - tedy také obrovskými úniky metanu. A to by mohlo vysvětlit i tehdejší extrémní globální oteplování. Protože metan je významný skleníkový plyn, někteří vědci se obávají, že podobný scénář by mohl vyvolat i zrychlení současného globálního oteplování.

"Metan je mnohem účinnější skleníkový plyn než oxid uhličitý, proto by velký a rychlý únik metanu z mokřadů mohl znamenat obrovskou a rychlou zpětnou vazbu," řekl podle časopisu National Geographic Dave Reay, klimatolog z univerzity v Edinburghu, který se na studii nepodílel. Autor studie Richard Pancost souhlasí s tvrzením, že by metan z mokřadů mohl hrát klíčovou roli v současném oteplování. "Z mikrobiální činnosti v mokřadech se uvolňuje velké množství metanu. Oteplování nebo větší množství srážek by mohlo způsobit zvýšení produkce tohoto skleníkového plynu," řekl.

V současné době jsou již pozorovány úniky metanu z dříve zamrzlých bažin na Sibiři. Tamní permafrost začal tát, a proto vznikají nová obrovská jezera, vysvětluje Sergej Kirpotin ze Státní univerzity v Tomsku. "Zmrzlé rašelinné bažiny byly pokryty bílým lišejníkem, který odrážel sluneční záření. Nyní je zde více hnědé povrchové vody, která se otepluje a vyvolává úniky metanu," dodává podle National Geographic Kirpotin.

Podle článku Kate Raviliousové v National Geographic ze dne 19. 9. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist